На Волині досягло апогею протистояння тваринників і переробних підприємств. Товаровиробники незадоволені низькими закупівельними цінами на м’ясо й молоко, які подекуди набагато нижчі за собівартість сільськогосподарської сировини. Обурює їх і масове завезення м’яса «з-за бугра», що фактично знищує тутешню тваринницьку галузь. Однак переробники відмовляються підвищувати ціни на продукцію селян, посилаючися на об’єктивні вимоги ринку. Тож конфлікт підштовхує до прірви саме існування м’ясомолочної галузі в області.

Волинським тваринникам наперекір економічній скруті вдається утримувати величезне стадо худоби. Зокрема, у краї на пасовищах вигодовують понад 50 тисяч корів, тоді як на Львівщині і Тернопільщині — по 20 тисяч. Та, за словами заступника начальника відділу інспекції якості і формування ресурсів сільськогосподарської продукції облдержадміністрації Світлани Соколовської, низькі закупівельні ціни призводять до значного скорочення поголів’я. Лише торік загальне стадо зменшилося на десять тисяч голів. Селяни звинувачують у кризі переробників, які ігнорують свого виробника і відмовляються підвищувати закупівельні ціни, посилаючись на високу собівартість продукції. У цій ситуації, зазначає начальник обласної інспекції якості та формування ресурсів сільськогосподарської продукції Марія Горошкіна, винні самі товаровиробники. Тваринники дедалі частіше продають продукцію через посередників, які накручують ціну. Наприклад, високоякісне м’ясо господарства відпускають фірмам по 6,6 гривні за кіло. Така ціна (без посередницької накрутки) нині задовольнить будь-якого покупця.

Попри низькі закупівельні ціни, селян непокоїть навала м’ясної продукції з-за кордону. Торік переробні підприємства області придбали за Бугом понад шість з половиною тисяч тонн м’ясопродуктів. А де діти сільському дядькові відгодованого бичка? Мало того, на м’ясокомбінатах з частенько неякісного імпортного фаршу, свинячої шкури і субпродуктів ліплять ковбаси й інші низькопробні вироби. Відтак підприємства втрачають славу колишніх торгових марок, а тутешній товаровиробник — місце збуту худоби.

Дещо оптимістичніша ситуація на ринку молока в краї. Переробники дослухалися до рекомендацій обласної узгоджувальної комісії з регулювання міжгалузевих відносин на ринку продукції тваринництва і трохи підвищили закупівельні ціни на молоко. Нині господарствам за тонну виплачують від 500 до 750 гривень. Збільшилася до 450—700 гривень вартість тонни молока від населення. Однак навіть за такого підвищення селяни мусять продавати сировину собі на збиток. Собівартість тонни молока на Волині торік становила 517 гривень, а середня ціна продажу — 410 гривень. Себто виробництво молока є нерентабельним. Лише господарства Турійського району через низькі ціни недобрали 500 тисяч гривень, а в області ця сума становить кілька мільйонів. Відтак селяни й надалі продовжують вирізати дійне стадо, ставлячи хрест на молочній галузі.

Заради справедливості варто відзначити, що господарники розуміють проблеми переробників, кон’юнктуру ринку і вимоги конкуренції. Тому нині закликають їх об’єднати зусилля.

Волинська область.