Восьмирічний Дмитрик став героєм не лише в очах учнів 2-а класу, а й усієї СШ №3, можна навіть сказати, усього міста Стаханова. Але більше за всіх Дмитриком пишається його батько.

...Черговий пожежної частини № 18 Стаханова прийняв повідомлення, що надійшло, і його серце здригнулося: пожежа, а усередині квартири — дитина. До загибелі дітей на пожежі звикнути неможливо — це завжди рубець на серці тих, хто виїжджає на подібний виклик. Пожежні буквально ввірвалися в квартиру, з якої валив чорний дим, готуючись побачити страшні наслідки після розгулу вогню. Але з вогнем їм зустрітися не довелося. Його ненаситний апетит, як і він сам, були вже приборкані, про це свідчив їдкий дим, що заповнив усю квартиру. Але де ж маля? Силует Дмитрика був помітний на тлі вікна кухні. Хлопчик стояв біля відчиненої кватирки і тримав у руках кошеня, а на підлозі поруч з ним угадувалися обриси ще однієї фігури. Отже, дітей було двоє? Відповідь на запитання пожежні одержали відразу ж, як тільки дісталися кухонного вікна. Виявилося, що на підлозі сидів собака... у протигазі.

Ковтнувши свіжого повітря, Дмитрик почав розповідати, що відбулося. Прийшов він зі школи і перед тим, як робити уроки, вирішив відпочити. Увімкнув телевізор, магнітофон, сів зручніше і став слухати музику. Раптом магнітофон заіскрився, а потім повалив дим. Хлопчик спочатку злякався, а потім почав діяти, як підказувала йому інтуїція. Висмикнув вилку з розетки і залив апарат водою. Але диму було вже багато, і тоді Дмитрик, щоб не наковтатися отруйного газу самому і врятувати тварин, відчинив кватирку і взяв Алісу на руки. А от великого курцхаара Шеррі до кватирки підняти не зміг. Але й отут вийшов зі становища. Одягнув на собаку протигаз і наказав сидіти.

— Я Дмитрика з трьох років беру із собою на полювання, тому він такий сміливий, — сказав про свого сина Іван Прищенко. — Навіть страшно собі уявити, що могло статися, якби він розгубився. Дмитрик врятував квартиру, тварин, а найголовніше — сам залишився живий.

У такій екстремальній ситуації, яку витримав восьмирічний Дмитрик Прищенко, навіть не кожен дорослий зумів би зорієнтуватися. А Дмитрик зміг. Про те, як поводитися на пожежі, він довідався у школі. У жовтні—листопаді в школах області проводили тиждень пожежної безпеки, і хлопчик запам’ятав деякі правила. Вони йому стали у пригоді. За виявлене геройство Дмитрик одержав від пожежників першу в житті грамоту, солодкий подарунок і... двійку за одну неправильну дію. Спаленілий апарат потрібно було не водою заливати, а мокрим покривалом накрити. Тепер Дмитрик запам’ятає це на все життя. Й інших навчить, як юний помічник пожежних.