Сьогодні завершується офіційний візит в Україну болгарського президента Георгія Пирванова. Учора, після зустрічей з Міністром закордонних справ України Анатолієм Зленком та Київським міським головою Олександром Омельченком він вилетів до Одеси.

Ця область має давні економічні й культурні зв’язки з сусідами, до того ж на Одещині проживає численна болгарська діаспора. Подальший розвиток цих зв’язків та усунення перешкод на шляху співробітництва обговорювали під час переговорів Георгій Пирванов та голова облдержадміністрації Сергій Гриневецький, інші керівники регіону.
Зазначалося, зокрема, що в останні роки зовнішня торгівля області з Болгарією має нестабільний характер. За обсягами зовнішньоторговельного обороту (майже 45 мільйонів доларів на рік) ця держава посідає лише восьме місце серед країн — партнерів Одещини, тоді як нещодавно вона перебувала на одному з перших. 76 відсотків експорту області до Болгарії припадає на послуги, насамперед транспортні, а ось експорт товарів скоротився втричі. Водночас імпорт товарів з Болгарії, хоча й повільно, але все-таки зростає. Одеським виробникам слід активніше подбати і про підвищення конкурентоспроможності своєї продукції, і про просування її на болгарські ринки. Останнім часом суб’єктами підприємницької діяльності Одещини утворено 22 спільні з болгарськими партнерами підприємства, що вселяє надію на стабільніший і ширший товарообмін. Чималі резерви є у нарощуванні обсягів перевезення вантажів поромною переправою Варна—Іллічівськ—Поті, в інших сферах.
Цікавою та корисною була розмова про культурні, освітні зв`язки Одещини та Болгарії, що відбулася під час зустрічі Пирванова з представниками болгарської діаспори у Всеукраїнському Центрі болгарської культури в Одесі. А цього суботнього дня її буде продовжено у місті Болграді — центрі компактного проживання болгар у Придунав’ї, куди прибудуть Георгій Пирванов та особи, що його супроводжують. Програмою передбачено відвідини тамтешньої болгарської гімназії імені Георгія Раковського, Свято-Преображенського собору, а також зустріч з представниками болгарської діаспори українського Придунав’я.