Так ще за життя називали композитора, піаніста-віртуоза, народного артиста УРСР Юлія Мейтуса, сторіччя з дня народження якого сьогодні відзначає культурна громадськість нашої країни.

Юлій Мейтус — автор 18 опер, серед яких добре відомі і в нашій країні, і за її межами «Гайдамаки», «Перекоп», «Украдене щастя», «Ріхард Зорге», «Молода гвардія». Його перу також належить більше трьохсот романсів та пісень.
У Кіровограді, на батьківщині композитора, широко відзначають ювілей знаного земляка. В обласному краєзнавчому музеї відкрито виставку «Вічна музика», серед експонатів якої фотокартки з минулого століття, документи, книги з автографами Юлія Мейтуса, його рукописи. В обласній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського експонується виставка, присвячена пісенній творчості композитора. Також у програмі заходів, що триватимуть тиждень, — обласний конкурс юних композиторів, ювілейні читання «Роль митця в контексті історії міста», урочисте відкриття меморіальної дошки Юлія Мейтуса та пам’ятної кімнати-музею «Родина Мейтуса» в дитячій музичній школі № 1.
 
Кіровоград.