«Прокурор Гагарінського району м. Севастополя, розглянувши матеріали перевірки відносно директора школи-гімназії С-вої, встановив...»
Керівник навчального закладу привласнила 14500 гривень, отриманих від батьків на ремонт — ось що встановив прокурор, який порушив кримінальну справу стосовно нечистої на руку директриси.
Цих неприємностей могла б уникнути С-ва, десятки інших її нечесних колег, якби не набула розповсюдження практика створення батьками різноманітних благодійних фондів для додаткового фінансування навчального процесу. Якби ці фонди не стали коритом для підгодівлі окремих шкільних начальників.
Генеральна прокуратура свого часу узагальнила досвід рокуратури Києва, Кіровоградської та Сумської областей щодо організації нагляду за дотриманням Закону України «Про освіту». І дійшла, зокрема, висновку, що згадані фонди зі своїх численних статутних завдань фактично виконують одне — надання фінансової підтримки педагогам «шляхом одноразових або багаторазових виплат». При цьому грубо порушується принцип добровільності під час вступу до таких фондів. До того ж їх зазвичай ніхто не контролює. Часто збори коштів ініціює сама адміністрація школи. Начебто на утримання охорони, ремонти і навіть на зарплату прибиральницям, яку, між іншим, передбачено штатним розкладом. Насправді, кошти розподіляють за вказівкою керівництва на канцтовари, позашкільні заходи, подарунки вчителям тощо.
А в це «тощо» входить і плата за послуги в школах. Різноманітні гуртки, спортивні секції, додаткові заняття з іноземної мови — за все платять батьки. Чи законно? З’ясовується, ні, якщо платні послуги не оформлено згідно з чинним порядком. Якщо для їх надання заклад не має належних умов. Якщо плата здійснюється безпосередньо вчителям, які забули про відомість і податки.
...Лише в згаданих регіонах внесено свого часу понад 100 документів прокурорського реагування, до відповідальності притягнуто 40 посадових осіб, порушено кримінальні справи. Чи зробили керівники шкіл висновки?
Схоже, такі, як директор севастопольської школи, — ні. Час, певне, замислитися батькам, на чиї гроші жирують деякі горе-керівники.