Нинішній навчальний рік учні Фурманівської початкової школи-комплекту розпочали... на фермі. Щоправда, не в корівнику чи свинарнику, а в будинку тваринника.
Школа-комплект — це дві вчительки та майже два десятки дітей. Людмила Кухар та Тетяна Побережна за будь-якої погоди дістаються туди із сусідніх сіл. Рівнем знань юних фурманівчан, як і вчительками-ентузіастками, районний відділ освіти задоволений.
...Хмари зібралися над освітнім комплектом із розпадом кульчієвецького колгоспу «Весна», за кошти якого колись у бригадній Фурманівці заклали фундамент школи-дитсадка. Ця простора будівля в центрі села стояла порожня, бо колгосп не встиг відкрити освітній заклад. А учні та вчительки на постійне «тимчасово» прописалися на фермі. Коли ж у Фурманівці бригадне почало рвати пута, дісталося на горіхи сільській освіті. Бачте, розташована на чужій території, от якби молоко давала...
Новому господареві — керівнику приватного орендного підприємства Володимиру Демченку — теж було байдуже до шкільних проблем. Від’єднали в господарстві електрику за борги і мерзнуть учні в будинку тваринника? Їхні проблеми! Не дуже дбав про школу і сільський голова Станіслав Радавчук, хоч була початкова на балансі сільради.
Неждано-негадано влітку 2000 року за мовчазної згоди Радавчука розпаювали приміщення школи-садка, оцінивши його в 60 тисяч гривень. Хоч, як відомо, об’єкти соцкультпобуту розпаюванню не підлягають. Про це не відали ні завідувачка школи-комплекту Людмила Кухар, ні батьки, ні пенсіонери, які також є пайовиками. Тим часом учительки фарбували вікна та двері, оббивали пороги в орендарів та представників районної влади, домагаючись переведення початкової в нормальні приміщення. Зверталися і до сільського голови. Той приїжджав, але про розпаювання зрадливо мовчав.
У вересні 2002 року всі освітні заклади стали комунальною власністю району, а у фурманівського «дитяти» з’явилося одразу дві «няньки» — райвідділ освіти — для школи та Кульчієвецька сільрада — для садка. Після втручання в ситуацію «Голосу України» рішення про незаконне розпаювання відмінили, а школу в жовтні перевели в омріяну будівлю. Та опалення не провели. До того ж під час переходу в нову будівлю забули про райсанепідемстанцію...
Яким дивом висиділи діти до Нового року в заледенілих стінах, уявити важко.
А на канікулах школу закрили. Згідно з висновком районної санепідемстанції про невідповідний температурний режим. «Стрілочником» виявилася ентузіастка освітянської справи Людмила Кухар, яку СЕС оштрафувала. Певне, за те, що чотири місяці домагалася правдами й неправдами тепла для дітей.
Хмельницька область.