Цими днями за вікнами лунала канонада. Місто перетворилося на піротехнічний полігон, на якому любителі гострих відчуттів випробували на якість китайські петарди, а заразом і нерви мирних громадян. Аж ніяк не всі з них відбувалися легким переляком під час чергових вибухів. 

Так, у Маріуполі ракета, випущена підлітками, залетіла у вікно житлового будинку. В квартирі почалася пожежа. А в Одеській області 19-річний петеушник отримав серйозні поранення, намагаючись розібрати на складові петарду, що купив на базарі.
Щоправда, за словами заступника головного лікаря з травм Київської лікарні швидкої допомоги Юрія Марухно, за святкові дні до них у відділення не поступали громадяни, які постраждали внаслідок піротехнічних експериментів. А от кількість пацієнтів з вивихами та переломами за перші два тижні січня збільшилася вдвічі. Якщо раніше щоденна норма таких хворих становила у середньому 30 осіб, то в ожеледь — 50—60. До того ж, за словами Юрія Марухно, лікарня змушена була надавати допомогу травмованим з інших міст, що становило 40 відсотків хворих. Тим, хто на вихідні приїхав до столиці за покупками, в гості чи на екскурсію і невдало посковзнувся...
У зв’язку з підвищеним, скажемо так, «погодним» травматизмом лікарня швидкої допомоги за 15 днів січня вичерпала свій місячний бюджет. Адже, потрапляючи до медзакладу за швидкою, люди рідко мають при собі необхідні для лікування перев’язочні матеріали і медичні препарати. Якби знав, де впадеш, то соломки постелив би.
Що не кажи, а морозна, сніжна погода внесла свої корективи в наше життя. Так, у трьох районах Одеської області — Тарутинському, Балтському та Березовському до 20 січня продовжено шкільні канікули. Таке рішення місцевої адміністрації пов’язано з профілактикою дитячого травматизму на період сильної ожеледі та снігових заносів. Сніг приніс чимало прикрощів і жителям Черкащини. Екстремальні погодні умови зробили майже героїчною роботу швидкої допомоги. Іноді медикам доводилося нести на руках хворого від машини до лікарні, оскільки дороги замело снігом. Кільком жінкам довелося навіть народжувати в кареті швидкої допомоги — транспорт неспромігся вчасно дістатися пологового будинку.
Таке враження, що в січні погода випробовує на міць здоров’я наших громадян. Нині від різкого перепаду температури і тиску потерпають гіпертоніки, люди з хворим серцем. Неочікуваний весняний настрій зими негативно впливає на самопочуття переважно людей похилого віку.