Обіцяють народу в новому році. Про те, що в програмі дій уряду на 2003 рік закладено збільшення обсягу випуску лікарських препаратів вітчизняного виробництва із зниженням їх вартості, нещодавно повідомив віце-прем’єр-міністр Дмитро Табачник. За його словами, якщо парламент підтримає такі плани Кабінету Міністрів, то ціни на українську фармакологічну продукцію зменшаться на 25%.

Нагадаємо, що наприкінці 2002-го ситуація на нашому лікарському ринку загострилася у зв’язку із загрозою запровадження 20-відсоткового податку на додану вартість на медикаменти. Це нововведення, за розрахунками Міністерства охорони здоров’я України, змусило б населення країни збільшити в середньому свої затрати на таблетки та пігулки на 500—600 млн. гривень. Від такої фінансової санкції передусім постраждали б покупці, бо 80% вартості ліків оплачують вони і тільки 20% — держава.

Тоді в Держдепартаменті з контролю над якістю, безпекою і виробництвом лікарських засобів прогнозували несприятливу ротацію на вітчизняному ринку медпрепаратів. А саме: позбавлені пільг з НДВ українські виробники підуть з ринку, їх місце швидко займуть зарубіжні конкуренти, ціни на ліки піднімуться, зросте кількість підробок, активізується контрабандний імпорт. Щоб цього не сталося, потрібна реальна комплексна державна підтримка. Схоже, саме її й обіцяє уряд нинішнього року фармацевтам.