Мешканці Ямпільського району на Вінниччині минулого року мали змогу лікуватися за полісами районного об’єднання «Здоров’я», не витрачаючи коштів на придбання ліків.

Це об’єднання має статус громадської організації. І ставлення людей до неї було не однозначне. Одні підтримували нововведення, другі побоювалися, чи не обведуть їх укотре навколо пальця. Саме тому в районі створили декілька так званих агітаційних груп. Представники яких роз’яснювали людям мету і принципи діяльності об’єднання. Його економічну основу становлять членські внески. Їх розмір визначено залежно від платні, яку отримує той чи той член «Здоров’я». Для пенсіонерів і непрацюючих він становить п’ять гривень на місяць. Максимальний розмір місячного внеску — 15 гривень. До речі, внески на рахунок об’єднання можуть переказувати бухгалтерії підприємств чи організацій, управління Пенсійного фонду тощо.

За словами керівника об’єднання Анатолія Комара (на знімку), кожен член «Здоров’я» отримує поліс, який дає право на безоплатне лікування. І не має значення, на яку суму виписав лікар хворому ліків. Медпрепарати здебільшого закуповують у виробників, завдяки чому вони на 20—30 відсотків дешевші, ніж в аптечній мережі.

— За нашим полісами хворі лікуються не лише в районній та п’яти дільничних лікарнях, розташованих на території району, — каже Анатолій Комар. — Оплачуємо лікування, а також проведення хірургічних операцій в обласній лікарні імені Пирогова і навіть у столичних клініках.

Нині досвід роботи Ямпільського районного об’єднання «Здоров’я» як один із елементів упровадження страхової медицини схвалено на республіканському симпозіумі медиків в Одесі, а також на першому форумі Українського фонду громадських організацій сприяння охороні здоров’я. Облдержадміністрація рекомендувала його до впровадження у всіх районах області.

Вінницька область.