Плавання. Приємно і затишно стає в душах багатьох українців — прихильників спорту від усвідомлення того, що є в нас такі чарівні й яскраві зірки, як Яна Клочкова та Олег Лисогор. Вони хоч і привчили свій народ до перемог на блакитних доріжках, та кожне їхнє звершення — велика радість для мільйонів їх співвітчизників. І скажіть, як не зняти капелюха перед цим зоряним тандемом, після повідомлень, що надійшли з чергового етапу Кубка світу в Парижі.
Три золоті нагороди виборов Олег (50, 100 м брасом і 100 м комплексного плавання) і дві — Яна (200 і 400 м комплексного плавання). І нехай ці чудові дівчина та юнак ще якомога довше пишуть золоті сторінки в книзі українського спорту!
Наступні етапи Кубка світу відбудуться у Стокгольмі (21—22 січня) та Берліні (25—26 січня).
Оцінки відмінні та незадовільні
Універсіада. Перші медалі на Зимових студентських іграх, що тривають в італійському місті Тревізіо, до своєї скарбнички поклали українські біатлоністи. 24-річний сумчанин Олександр Білоненко без жодного промаху здолав 20-кілометрову дистанцію і здобув золоту медаль. Товариша добре підтримав на рік молодший киянин Олексій Коробейников й отримав бронзову нагороду.
А от хокеїсти України — бронзові призери попередніх змагань — у другому матчі поступилися чинним чемпіонам Універсіади — словакам — 1:4.
Українці — в головному турнірі
Гандбол. Перемігши вдома спортсменів Боснії та Герцеговини — 19:15 — збірна України завоювала путівку до фінального турніру чемпіонату Європи-2004.
Час вирішальних подій
Баскетбол. Для чоловічої національної збірної України настають дні вирішальних поєдинків у відбірковому турнірі чемпіонату континенту-2004. Завтра вона зіграє в гостях з литовцями, а 25 січня у столичному Палаці спорту (початок зустрічі о 17.00) прийматиме команду Болгарії.
До цих подій під орудою Геннадія Защука готуються: Григорій Хижняк, Олександр Окунський, Андрій Ботичев, Сергій Лищук, Станіслав Балашов, Віталій Усенко, Леонід Яйло, Олександр Лохманчук, Микола Хряпа, Андрій Капінос, Артур Дроздов, Сергій Пржеорський, Олександр Раєвський, В’ячеслав Євстратенко, Олег Козоріз, Євген Подорваний, Андрій Лебедєв.
А поки турнірну таблицю в групі А очолює збірна Литви, яка здобула сім перемог у восьми поєдинках. Далі: Україна і Туреччина — по 6 перемог, Болгарія — 4, Швейцарія — 1 і Нідерланди — 0.
«Шахтар» поки що розчаровує
Футбол. Кубок Співдружності. Москва. Спорткомплекс «Олімпійський». Група С. «Шахтар» (Україна) —«Пахтакор» (Узбекистан). 0:2. («Шахтар» виступав у такому складі: Шутков, Старостяк, Тимощук, Попов (Ндіайє, 46), Пажин, Брандау (Воробей, 46), Пуканич, Агахова,
«Шахтар» поки що розчаровує
Левандовський (Окоронкво, 46), Гай (Бахарєв, 46), Бєлік). «Каунас» (Литва) — Азербайджан (молодіжна збірна U-21). 2:1. «Шахтар» — «Каунас». 1:1. (Шутков, Старостяк, Попов, Ндіайє, Окоронкво (Тимощук, 46), Конюшенко (Бєлік, 46), Флоря (Глевецкас, 46), Пестряков, Гай (Пуканич, 46), Зубов (Левандовський, 87), Левига (Агахова, 46). «Пахтакор» — Азербайджан. 1:1.
Не так, як мріялося, виступають у турнірі чемпіони України, футболісти донецького «Шахтаря». Ще зовсім недавно, під час тренувального збору в ОАЕ, донеччани виграли товариський матч у ташкентського «Пахтакора» — 3:2. А от на синтетичному килимі спорткомплексу «Олімпійський» (уже в офіційному поєдинку) підопічні Валерія Яремченка поступилися ташкентцям — 0:2.
Хоча рахунок аж ніяк не відповідає перебігу подій на полі. Адже практично весь ігровий час перевага була на боці «Шахтаря». Суперник здебільшого відсиджувався у «засідці», а на останній хвилині вискочив і забив м’яча (Бікмаєв). На третій додатковій хвилині гірники пропустили ще раз Касимов.
— Нам важко було призвичаїтися до нового покриття, —сказав після матчу нападник донецького клубу Джуліус Агахова. — Хоча і суперник був у такому само положенні. Нас підвела вкрай низька реалізація моментів. «Пахтакор» відмінно зіграв на контратаках, надійно і грамотно захищався. Але найбільшої похвали заслуговує воротар ташкентської команди.
Справді, 19-річний Ігнатій Нестеров творив просто дива. Відбив кілька м’ячів, які називають «мертвими».
— Ми виграли у дуже сильного суперника, —прокоментував матч голкіпер. — Але мені здалося, що українські футболісти просто поставилися до нас поблажливо. Гадали, либонь, що поспішати нікуди, все одно заб’ємо. Але так і не дочекалися свого моменту...
Другим на шляху «Шахтаря» опинився чемпіон Литви. І знову нашим футболістам не довелося святкувати перемогу, довелося відігруватися (Опіц, 66). Хоча, заради справедливості, варто сказати, що литовці забили із положення «поза грою».
Зрештою, все завершилося нічиєю (Попов, 77). Однак «Шахтареві», схоже, після завершального матчу у групі сьогодні проти азербайджанських юніорів потрібно буде пакувати валізи і вирушати додому. Якщо наш чемпіон навіть і виграє з великим рахунком, йому для виходу з групи треба ще й перемоги «Каунаса» над «Пахтакором».
На перешкоді стала злива
Триває тренувальний збір київського «Динамо» в Туреччині, на відомому курорті Анталія. До речі, кияни мешкають в одному готелі з... московським «Спартаком». Але динамівці не змогли у призначений день і час провести товариський матч проти клубу з Нідерландів «Ден Хааг». Причина банальна — злива.
Добірку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.