Шістнадцять відсотків озимини в Донецькій області перебуває в незадовільному стані після сильних морозів. Однак, за словами голови Донецької обласної держадміністрації Анатолія Близнюка, ситуація не критична: «Посіяно достатньо зернових, які забезпечать цього року стабільні врожай і ціни на хліб».

 Близько 80 відсотків господарств області завершили 2002 рік із прибутками. Однак загальна сума прибутків зменшилася на третину, знизився також і рівень рентабельності. Якщо взяти структуру сільськогосподарського виробництва, то рентабельність рослинництва в середньому становить 34 відсотки (а рік тому — 40 відсотків). За попередніми даними, реалізація продукції рослинництва принесла аграріям 136 мільйонів гривень прибутку. Дві третини від цієї суми забезпечив соняшник — найвигідніша культура останніх років: гривня витрат на нього дає 85 копійок прибутку. Для порівняння: вирощування зерна повертається 18 копійками прибутку, цукрового буряку — 16 копійками, овочів — 8 копійками. А неврожай картоплі в області цього року взагалі зробив цю культуру збитковою.

Якщо у 2001-му, вперше за багато років, тваринництво нарешті стало рентабельним, то вже торік ця галузь опинилася в «мінусі». Виняток становить розведення свиней та виробництво яєць. Молоко приносить збитки в кожному другому господарстві, велика рогата худоба — у 80 відсотках сільгосппідприємств, птиця — у 60 відсотках.

 

Донецька область.