На Кіровоградщині початок зими вийшов «неправильний» — снігу на полях не було, але був мороз: 22—23 градуси. Вже тепер зрозуміло, що озимина в таких умовах доживе до весни, м’яко кажучи, не вся.
Там, де на полі лежав сніг, корінці, можливо, й не промерзли наскрізь, та снігу було замало. Особливо це стосується північних районів області — Бобринецького, Устинівського, які на початку грудня не бачили снігу, але мали чималенько морозних днів. І з осені там грунт отримав менше вологи, тож паростки не встигли добре розвинутися до відходу в зимовий сон. За інформацією агроуправлінь області, 65 відсотків площ з усіх 460 тисяч гектарів озимини увійшли в зиму добре розвинутими, тож їхні шанси кращі. Відрадно, що більшість агроформувань застосовувала під час сівби добрива; сподіваються, що поживні речовини у грунті додадуть рослинам стійкості.
Начальник сільгоспуправління Олександрійського району Василь Арсенюк розповів:
— Більшість господарств району посіяли озимину в оптимальні терміни, тож їх поля мають найбільше шансів вижити. На жаль, на частині площ із наших 36,4 тис. га озимих строки витримати не вдалося, ці посіви під загрозою. Вже сьогодні зрозуміло, що 1,5 тис. га доведеться пересівати. Коли й надалі буде така погода, загине ще більше пшениці. Зважаючи на це, в господарствах готують насіння на весну — ярої пшениці вже заготовлено 100 відсотків. І страховий фонд на випадок пересіву теж. Майже весь насіннєвий матеріал вже доведено до потрібних кондицій.
Враховуючи перспективу втрат у валовому зборі зерна і прогнозований скупий на вологу рік, у сільгоспуправліннях планують зробити ставку на кукурудзу, яка допоможе з честю вийти з такої ситуації. Вміле поводження під час весінньої сівби також дасть змогу не втратити валовий збір зернових. Сказати що-небудь конкретне про стан підморожених посівів сьогодні ніхто не береться. Минулого року, наприклад, невкриті снігом поля витримали холоди до мінус 20 градусів, щоправда, така температура трималася тоді недовго. Сьогодні, однак, майже безсумнівно, що озимий ячмінь загинув. На щастя, його в області посіяно небагато.
Ця сувора зима дасть урок багатьом новим господарям на селі, які з тих чи тих причин вільно поводяться з агротехнікою. Минулі м’які зими потурали в цьому — хоч би в які строки не посіяли озимі, все одно вони зимували успішно і давали більш-менш прийнятний збір. Слід очікувати, що отримавши від врожаю-2003 певні збитки, частина нових інвесторів-латифундистів покине свій аграрний бізнес, зрозумівши, що з наскоку на землі гроші не «родять». Це природно — відбір відсіє випадкових людей. Найпевніше, ці площі (тобто паї) заберуть інші, серйозніші господарі, персони яких уже окреслюються в бізнесових колах. У них і після такої несприятливої зими втрати будуть найменші: по-перше, тому, що великий капітал дає змогу вкладати достатньо коштів у «правильний» техпроцес сільгоспвиробництва, а по-друге, тому, що вони ніколи не допустять збитків через нехлюйство виконавців.
 
Кіровоградська область.