Ранкове і денне засідання 17 cічня
Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин оголосив про закриття другої сесії ВР четвертого скликання, що відбулося за участю представників уряду. На початку ранкового засідання Ігор Шурма, обраний по багатомандатному загальнодержавному виборчому округу за списками партії СДПУ (о) і який увійшов до її фракції, склав присягу. Після чого Голова ВР Володимир Литвин оголосив про створення на підтримку фізичного та морального здоров’я народу України, здорового способу життя та безпеки навколишнього середовища міжфракційного депутатського об’єднання «Здоров’я майбутнього», до якого увійшло 15 парламентаріїв (уповноважені представники — Сергій Правденко, Олег Петров, Юрій Павленко). Парламентарії також привітали делегацію Сейму Литовської Республіки, яка була присутня на ранковому засіданні.
Народні депутати проголосували за пропозицію Адама Мартинюка: визначити вчорашню п’ятницю днем голосування, після чого прийняли за основу проект закону про внесення змін до Земельного кодексу України щодо врегулювання земельних відносин недержавних сільськогосподарських підприємств. Проте аграрники закликали не поспішати з прийняттям документа, який, на їхню думку, потребує ще додаткового вивчення відповідними організаціями. Катерина Ващук наголосила, що не можна перепайовувати землю, інакше це може призвести до зростання напруження в суспільстві. З цим не погодилися члени Комітету з питань аграрної політики і земельних відносин, депутати з «Нашої України», КПУ та СПУ, які підтримали законопроект. Народні обранці розглянули два законопроекти про правовий статус закордонних українців. У першому, який представив заступник голови Комітету в закордонних справах Ігор Осташ, йдеться про умови надання статусу закордонного українця. Таке посвідчення видається Міністерством закордонних справ або дипломатичним представництвом чи консульською установою України за кордоном. Згідно із законопроектом в’їзд та перебування в Україні особи, яка є закордонним українцем, дозволяється на період до 120 днів протягом року без письмового запрошення та візи. Закордонний українець має право на оформлення візи для тимчасового перебування в Україні у приватних або службових справах на період до трьох років без подання будь-яких запрошень української сторони. Також він має право на оформлення візи для тимчасового перебування в Україні з метою навчання терміном на весь період навчання без подання жодного запрошення української сторони.
Законопроект народного депутата Євгена Гірника, за його словами, мало чим відрізняється від попереднього. В документі передбачено підстави для набуття статусу українця діаспори. Законопроектом також визначаються права та обов’язки українців діаспори.
Далі депутати обговорили різне.
Із заключним словом виступив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Текст його виступу буде опубліковано в найближчих числах газети.