Перший Міжнародний телефестиваль «Різдво в Карпатах», який проходив на Івано-Франківщині, завершив свою роботу. В ньому взяли участь понад 140 українських теле- і радіожурналістів, газетярів, а також майже 40 зарубіжних — із Словаччини, Польщі, Румунії, Росії. На розгляд журі було представлено більш як 60 телепрограм на тему «Свято зимового календаря».
Під час дводенного туру зимовим Прикарпаттям гості побували на екскурсіях в музеях «Писанка», народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Й. Кобринського, відвідали Гошівський монастир, оглянули урочище Бубнище і скелі Довбуша, здійснили подорож до знаного осередку гірськолижного туризму — селища Ворохта. Учасники фестивалю побували й на масштабному будівництві міжнародного центру гірськолижного туризму «Буковель», який планує одночасно приймати в себе до восьми тисяч відвідувачів. На славнозвісному яремчанському базарі виробів декоративно-ужиткового мистецтва гості змогли придбати на згадку карпатські сувеніри. Окрім цього, познайомилися з багатством прадавньої самобутньої народної творчості горян-українців. Усі зимові обряди й традиції, які є в Галичині: колядки, щедрівки, меланки, гуцульський «плєс», пов’язання Василя, представляли гостям 30 фольклорних колективів Івано-Франківщини.
А тим часом журі оцінювало конкурсні телепрограми. Лауреатами в різних номінаціях стали більш як 20 творчих колективів. Нагороди за режисуру, журналістику та операторську роботу отримали відповідно Херсонська обласна телерадіокомпанія, програма «Не все так погано у нашому домі» Національної ТРК та ТРК «3-Студія» з Івано-Франківська. Деякі призи так і залишилися без власника, зокрема, у спеціальній номінації від Національної спілки журналістів «За майстерне володіння мовою». Як зауважив голова НСЖУ Ігор Лубченко, цю премію хотіли вручити представникам сходу та центру України, та, на жаль, претендентів не знайшлося навіть серед західноукраїнських телевізійників. Ще один приз — путівка на відпочинок у Карпати — чекає свого господаря. Він дістанеться тому, хто найкраще висвітлить «Різдво в Карпатах». А творці першої телепередачі про фестивальне дійство отримають запрошення на двотижневе перебування в Києві.
Ефективність фестивалю, зауважили самі його учасники, вимірюватиметься кількістю туристів, які, зацікавившись журналістськими матеріалами, приїдуть у Карпати на відпочинок.
Івано-Франківська область.