У неділю в урочищі Холодний Яр на Чигиринщині відкрито і освячено перший в Україні пам’ятник героям Небесної Сотні (на знімку).
Кам’яний хрест встановлено поруч із тисячолітнім дубом Максима Залізняка та новозбудованим храмом, названим на честь святого Петра Калнишевського, останнього кошового Запорозької Січі.
За три кілометри від меморіалу на цвинтарі села Грушківка сорок днів тому поховали 25-річного майданівця Максима Горошишина, трохи далі — на Смілянщині — його побратима Юрія Пасхаліна, у селі Подібна — Віктора Чернеця. Загалом шестеро уродженців Шевченкового краю поклали свої життя під час революції гідності.
Автори пам’ятника — черкаські скульптори Микола Теліженко та Юрій Олійник — зобразили на козацькому хресті отвори від куль, крізь які видно небо. На білому тлі каменю, що ніби виростає з дерева-тризуба, викарбувано: «Славним синам України», «Небесній Сотні», «Героям Слава!»
Фото автора.
ТИМ ЧАСОМ
У селі Мельники, що на Чигиринщині, відбулися традиційні патріотичні заходи, присвячені борцям за волю України різних епох. Зокрема, на сільському цвинтарі вшановано пам’ять головного отамана полку гайдамаків Холодного Яру Василя Чучупака та козаків-мельничан, які загинули у боротьбі з російськими окупантами у 1918—1922 роках.
На мітингу біля меморіалу останньому збройному бастіону УНР виступили кандидати у Президенти Юлія Тимошенко, Олег Тягнибок та Василь Куйбіда.