Ранкове і денне засідання 16 січня
На початку пленарного засідання народні депутати проголосували за дострокове припинення повноважень народних депутатів України Сергія Тігіпка, котрого обрано Головою Національного банку України, та Михайла Папієва, якого призначено на посаду Міністра соціальної політики та праці. За Конституцією та законом про статус народного депутата України забороняється суміщати посади в органах виконавчої влади з мандатом народного обранця. Однак на сьогодні не всі депутати-сумісники квапляться самостійно написати заяви про складання депутатських повноважень. Тож не дивно, що їхні колеги допитувалися у глави парламенту Володимира Литвина: чому? Чому вони порушують Конституцію та закон? На це Володимир Литвин відповів, що вже написав листи особисто до кожного депутата-сумісника з проханням добровільно скласти мандат, інакше Голова Верховної Ради буде вимушений звертатися до суду.
І пообіцяв, що на наступній сесії питання про всіх депутатів, котрі суміщують представницький мандат із іншими посадами, буде вирішено остаточно. Парламент схвалив постанови про проведення у лютому 2003 року Дня уряду, на який буде винесено питання про стан вирішення проблем інвалідів в Україні, оскільки нинішній рік проголошено Радою Європи роком інвалідів. А у березні, згідно зі схваленою ВР постановою, на День уряду буде винесено два питання: про професійно-технічну освіту в Україні та про літнє оздоровлення дітей. Потім парламентарії перейшли до прийняття попередньо обговорених законопроектів. У цілому схвалено зміни до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності та контролю за сплатою внесків на соціальне страхування (347—«за»). Цим документом передбачено внести зміни до 17 законодавчих актів. Зокрема, доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення статтями, в яких визначається відповідальність за порушення терміну реєстрації платників страхових внесків, а також за невчасну або неповну сплату страхових внесків. Згідно із законопроектом, також звільняються від оподаткування новорічні подарунки для дітей.
Прийняті у цілому зміни до статті 3 Закону «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» (388—«за») передбачають під час розрахунку компенсації врахувувати рівень інфляції за місяць, що передував тому, в якому відбулася виплата заборгованості. На думку авторів законопроекту, прийняття даного законопроекту дозволить посилити відповідальність керівників підприємств, установ та організацій у разі несвоєчасної виплати належного особі доходу. Наступний схвалений парламентом у цілому законопроект безумовно зацікавить усіх держслужбовців — адже у ньому йдеться про новий порядок нарахування їм пенсій. За словами секретаря Комітету ВР з питань соціальної політики та праці Ярослава Сухого, доповнення до закону «Про державну службу» (336—«за») передбачають, зокрема, що пенсії держслужбовцям, які мають загальний стаж роботи 20 років (для жінок) і 25 років (для чоловіків), а також не менш як десять років державної служби, нараховуватимуть у розмірі 80 вісотків від заробітків, з яких сплачуються внески до Пенсійного фонду. Водночас законом передбачено, що не має значення, з якого місця роботи оформляється пенсія — для її оформлення важливо мати десять років стажу держслужби. Нарахування пенсій держслужбовцям проводитимуть від середнього заробітку за будь-яких п’ять років роботи або із середнього заробітку за останні два роки перед виходом на пенсію. Передбачено також провести перерахування пенсій тим держслужбовцям, кому було їх призначено до 1999 року. У цілому також схвалено закони про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні на період до 2005 року, зміни до закону про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти.
Парламентарії прийняли в новій редакції, з урахуванням пропозицій Президента України, два кодекси —Цивільний та Господарський. Як поінформував депутатів Міністр юстиції Олександр Лавринович, пропозиції глави держави переважно стосуються узгодження схожих статей двох кодексів і приведення їх у відповідність із Конституцією України. А ось закон «Про виконання рішень Європейського Суду з прав людини», який також було повернуто до Верховної Ради з пропозиціями Президента, які зводилися до того, щоб відхилити цей закон, депутати знову направили на підпис главі держави. Річ у тім, що 29 листопада 2001 року парламент після повторного розгляду прийняв цей закон двома третинами конституційного складу — 341 голосом, урахувавши у ньому всі пропозиції Президента. Однак Леонід Кучма тоді не підписав цей закон і знову повернув до парламенту. Нині депутати ухвалили нову постанову стосовно закону «Про виконання рішень Європейського Суду з прав людини», в якій знову звернулися до глави держави з проханням підписати цей документ. У першому читанні схвалено проект закону про землеустрій, внесений народними депутатами України Михайлом Зубцем, Степаном Гавришем, Іваном Зайцем та Іваном Кириленком.
Резонансним є ще один схвалений у цілому закон —зміни до деяких законів з питань оподаткування видавничої справи, внесений народним депутатом Олександром Турчиновим. Документом передбачається внести зміни до законів «Про оподаткування прибутку підприємств», «Про податок на додану вартість» та «Про єдиний митний тариф», продовживши звільнення від оподаткування видавничої продукції ще на два роки — до 1 січня 2005 року.
Депутати також прийняли постанови Верховної Ради про підсумки парламентських слухань «Суспільство, засоби масової інформації: влада, свобода слова і цензура в Україні» та про інформацію Міністра внутрішніх справ України та Генерального прокурора України стосовно інциденту з народним депутатом України Михайлом Волинцем під час засідання Голосіївського суду в Києві 25 грудня 2002 року.
На денному засіданні депутати схвалили в першому читанні зміни до Закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та закон про недержавне пенсійне забезпечення.