Я — постійний читач щотижневої газети-журналу «Иммигрант». Інтерв’ю лідера комуністів Петра Симоненка «За русский язык мы будем бороться дальше» викликало протест.
Шановний Петре Миколайовичу! Невже ви ніколи не замислювалися над трагічною історією України і великою хронологією заборон на українське слово? Ви кажете, що друга державна мова — російська —збагатить український народ. Наголошуєте на тому, що більшість етнічних українців розмовляють російською. Ви не визнаєте російського руйнівного впливу, що тотально нищив українську культуру, мову, націю, наступав на націонал-патріотичні почуття корінного українського народу.
Зате російська мова — у повному розвої, і ніхто й ніколи не зупиняв її на українських землях. Понад тисячу видань в Україні — російські, успішно працюють російські театри, діють дитячі садочки, школи і вузи з російською мовою викладання. Зате в Росії немає жодної української газети чи журналу, театру, школи. Лише в декількох школах є класи з українською мовою викладання. А на російських землях проживає майже п’ять мільйонів українців!
Очевидно, варто подумати про стан української мови на рідній землі.
Португалія.