Ранкове засідання 14 січня
На початку роботи сесії Голова Верховної Ради Володимир Литвин привітав тих народних депутатів, у кого цього дня був день народження.
Далі на трибуну вийшов Міністр з надзвичайних ситуацій Г. Рева.
Схоже, стихійне лихо у розпал Різдвяних свят у деяких країнах Європи змусило замислитися над цією проблемою і вітчизняних законодавців. Тим паче, щороку від паводків та підтоплення території наша держава зазнає соціально-економічних збитків на суму 220 млн. грн. та екологічних — на суму 77 млн.
Саме тому народні обранці вирішили заслухати інформацію Кабінету Міністрів про заходи щодо виконання законодавства про мінімізацію збитків від руйнівної дії паводків і повеней, захисту населених пунктів народногосподарських об’єктів від шкідливої дії води.
Як зазначив доповідач, Міністр з надзвичайних ситуацій Г. Рева, лише паводок 1998 року в Закарпатті завдав збитків на суму 810 млн. грн. А тому уряд нині прагне убезпечити наших співвітчизників від повторення трагедій. Для цого зводять дамби, укріплюють береги річок.
Однак «тиха вода греблі рве» і в інших регіонах України, в тому числі на Поліссі. Є небезпека і в районі річки Прип’ять, поблизу Чорнобильської АЕС, де на річковому дні — понад дві третини важких радіоізотопів. Отож цого року на водоохоронні роботи плановано виділити з державного бюджету майже 59 млн. грн . Однак ці кошти розпорошені між різними відомствами. Але ж кажуть, що у семи няньок дитина без ока. А тому міністр самокритично визнав, що використанні бюджетних коштів, призначених для ліквідації наслідків стихії, часто трапляються зловживання. Що, до речі, засвідчили перевірки у Закарпатській області.
Г. Рева окреслив у своїй доповіді й інші проблеми, які потрібно вирішити найближчим часом. Він також відповів на запитання народних депутатів.