Під час виборчої кампанії 2002 року в Луганській області було використано нову виборчу технологію — кандидати в депутати всіх рівнів уклали понад 356 тисяч соціальних угод. Вони мали стати механізмом практичної реалізації зобов’язань перед виборцями. Ставлення до цього з боку і лівих, і правих політичних сил було неоднозначним. Багато хто вважав, що перспективи така технологія не має, бо вона жодним чином не підкріплена юридично. Однак громадська організація «Регіон», яка стала ініціатором укладення соціальних угод, уже ділом довела, що розроблена стратегія цілком виправдана.
Роботу справді провели велику. У поствиборний період зроблено аналіз проблемних питань, внесених виборцями до соціальних угод, створено «банк проблем» відповідно до рівня їх розв’язання: місцевий, обласний і державний. Акцент було зроблено на найважливіших больових точках регіону. А оскільки всі вони стосувалися переважно соціально-економічних питань, було створено обласну і регіональні контрольні комісії, які потім стали координаторами всієї роботи з виконання соціальних угод у містах і районах.
В цілому до соціальних договорів депутатів із виборцями було включено 388 важливих для області проблем, розв’язання яких оцінюється в суму майже 2 млрд. грн. Для виконання наказів виборців за сприяння депутатів залучено кошти для перепрофілювання законсервованих виробництв державного виробничого підприємства «Об’єднання «Азот» та Рубежанського ВАТ «Фарбник», завершення будівництва шахти «Самсонівська-Західна» у Краснодоні та виробничої бази управління «Марківкамежрайгаз» у Марківському районі, газифікації сіл області та придбання медичного обладнання для лікарень тощо. Соціальні угоди підвищують моральні зобов’язання депутатів перед виборцями, а отже, йдуть на користь населенню регіону.
Керівники «Регіону» вважають, що їхня громадська організація відіграє важливу роль у тому, що в області складається спокійна політична обстановка. Адже незалежно від партійної приналежності того чи того депутата, всі вони, об’єднавшись від «дахом» «Регіону», працюють на одну кінцеву мету — виконання наказів виборців.
Луганська область.