Тільки в одному із 27 районів Вінниччини —Козятинському — виробництво м`яса дає прибуток, решта мають від цього лише збитки. Нема чого дивуватися, що на одного мешканця області виробляється м`яса вдвічі менше, ніж у 1995 році. Цей показник скоротився із 74,2 кілограма до 39,1 кг. М`яса і молока мають стільки, як це було 40—45 років тому.
Чи є можливість відродити втрачену славу тваринницької галузі? На це запитання у відділі тваринництва облуправління сільського господарства дають стверджувальну відповідь. Головним резервом, на думку фахівців, є підвищення продуктивності тварин. Саме завдяки цьому в 2002 році у 21 районі вдалося збільшити обсяги реалізації худоби та птиці на забій. Зокрема, у Крижопільському — у 2,6, Тульчинському — 1,9 разу. У 17 районах почали більше виробляти молока. Так, у підприємствах усіх форм власності Крижопільщини молочна ріка, за образним висловом голови районної адміністрації Миколи Подоляна, вийшла з берегів: молочний вал зріс на 48 відсотків(!). У виробництві яєць найкращі показники мають у Могилів-Подільському, Вінницькому та Хмільницькому районах. Тваринники 13 районів поліпшили цей показник.
Названі цифри могли б бути ще кращі, пояснили фахівці, якби не скорочення чисельності поголів`я худоби та птиці. На жаль, негативна тенденція залишається незмінною. Зокрема, і надалі зменшується загальна череда корів і овець. Щоправда, це стосується лише сільгосппідприємств. Бо в особистих підсобних господарствах селян кількість корів і свиней збільшилася на 4—7 відсотків. Водночас на приймальних пунктах відзначають поліпшення вагових кондицій тварин. Так, середня вага однієї голови ВРХ, проданої переробним підприємствам, становить 357 кілограмів, а свиней —114 кг. Обидва показники перевищують ті, що були в 2001-му. Значно збільшило продаж продукції населення: протягом минулого, 2002 року, вінницькі газди реалізували зі своїх підсобних господарств більш як 200 тисяч тонн молока та 30 тисяч тонн м`яса (у живій вазі). Саме вони, власники особистих підсобних господарств, поставили левову частку сировини на м`ясопереробні підприємства.
Вінницька область.