Вітчизняний світлофор із застосуванням надяскравих світлодіодів (замість звичайних ламп розжарювання) виготовлено в Інституті автоматики, електроніки та комп’ютерних систем Вінницького державного технічного університету.
Як пояснив доктор технічних наук, заслужений діяч науки і техніки Володимир Кожем’яко, новинка вирізняється насамперед довговічністю: матриця із світлодіодами може служити без заміни не менш як десять-одинадцять років. Крім того, вдвічі збільшується відстань сприйняття сигналу. Науковці підрахували, що використання у Вінниці нових світлофорів (порівняно з нині діючими) дало б можливість економити щорічно майже 350 тисяч гривень.
Світлофори з такою схемою дії встановлено, зокрема, на деяких перехрестях Києва. Але вони іноземного виробництва. До того ж вінницький експериментальний світлофор майже втричі дешевший за імпортні  аналоги, зазначив В. Кожем’яко. Однак чи буде у нас налагоджено серійне виробництво вітчизняних «регулювальників» руху транспорту нового покоління, залежить не від раціоналізаторів.
Вінниця.