Перший літак «батько авіації» Федір Можайський створив під Вінницею, у селі Вороновиця. Випробовував на кручах Південного Бугу. У роки першої світової війни на аеродромі, на околиці міста, базувалася ескадрилья найсучасніших на той час стратегічних бомбардувальників, названих іменем народного богатиря, — «Ілля Муромець».

 

Після Великої Вітчизняної тут дислокувався штаб повітряної армії. Саме цей підрозділ склав основу Військово-повітряних сил незалежної України. Спроби перекинути штаб ВПС України ближче до Верховного Головнокомандувача не увінчалися успіхом. Столиця не спокусила авіаторів: традиції для них виявилися дорожчими.

Штаб ВПС чи не єдиний підрозділ у Збройних Силах держави, де останнім часом постійно влаштовують... день відчинених дверей. З ініціативи колишнього командувача генерал-полковника Віктора Стрельникова тут створено експозицію бойових літаків і вертольотів. Як розповів керівник прес-центру ВПС підполковник Анатолій Тобілко, вдалося зібрати більше 20 літальних апаратів. Надзвичайно складно було доставляти техніку з гарнізонів, розташованих у різних містах. Зате тепер на прикладі представлених зразків можна простежити авіаційну історію держави.

З експонатів знято лише зброю. Деякі з них: наприклад, бомбардувальник Су-24, ударний розвідник МіГ-25 РБС, — долетіли до Вінниці своїм ходом. Відвідувачі мають змогу посидіти в кабіні на місці льотчика. Викликає захоплення безпілотний літак-розвідник. А палубному винищувачеві не потрібна злітна смуга: ця машина з вертикальним зльотом. Серійно такі літаки не виготовляли, а придбали в одному НДІ. В єдиному екземплярі також Як-28ПП, так званий постановник радіоперешкод. У разі бойових дій він мав використовуватися для дезорієнтації радарів ворога.

На борту довгоносого винищувача-перехоплювача Су-15ТМ намальовано... нотний стан. Великими літерами написано: «Маестро Леонід Биков». Цей літак входив до складу ескадрильї, яка базувалася на батьківщині талановитого кіноактора. Після виходу на екрани фільму «В бій ідуть тільки ‘’старики’’» актор став улюбленцем льотчиків. Після трагічної загибелі Бикова один із літаків назвали його іменем. Повітряні аси виборювали право сісти за його кермо.

З експозицією авіатехніки ознайомилися льотчики з Англії і США, які побували у Вінниці. Подивитися на бойові літаки приходять учні шкіл, надто хлопчаки, котрі мріють про небо.

Вінниця.