Вечірнє засідання 26 грудня
І голова профільного парламентського комітету Петро Порошенко, і Перший віце-прем`єр, Міністр фінансів Микола Азаров не раз наголошували на досягненні великого компромісу у визначенні стратегічних напрямів бюджетного фінансування. Образно кажучи, за ніч урядовцям і депутатам вдалося більш-менш прийнятно розділити передбачені другим читанням 52 мільярди гривень з доходної частини бюджету-2003 і шляхи наповнення видаткової частини у 50 млрд. 20 млн. гривень. Скромний, але реалістичний — такою була загальна оцінка документа. За словами головного бюджетника ВР, уперше покладено край ганебній практиці залікового фінансування будівництва житла для військовослужбовців, уперше серйозно напрацьовано механізм для роботи уряду з державним боргом. Новація — реальні кошти для фінансування не лише витрат на прокладання й утримання стратегічних доріг, а й на місцеві (в автомобілістів має дух перехопити!). Пріоритетне фінансування ПЕК, аграрного комплексу, науки і освіти. Щоправда, довелося скоротити видатки Мінпромполітики, «відмінусувати» 40 млн. від вугільної галузі.
Це не означає, що обійшлося без гострих запитань окремих депутатів, які досить багатообіцяюче «гасив» у відповідях з трибуни Перший віце-прем`єр. Перед голосуванням вдалося навіть знівелювати несподіваний закид представника фракції СДПУ(о) Н. Шуфрича, який на загальний подив просив уточнити, чи вдасться за рахунок такого бюджету підвищити зарплату бюджетникам... вдвічі. (П. Порошенко з парламентської трибуни звернув увагу, що досі СДПУ(о) виступав за реальні показники в бюджеті, а тут такий поворот, тому закликав утриматися від політики подвійних стандартів. Багато хто з депутатів розцінив той «поворот» як спробу збурити налагоджену роботу парламенту). Цю злагодженість засвідчили результати голосування за бюджет-2003 — за прийняття у третьому читанні проголосували 336 народних обранців (46 —проти), за документ у цілому — 348 (не зважила за потрібне підтримувати фракція КПУ). До речі, парламентарії відмовилися вносити зміни до закону про бюджет 2002 року, щоб, як вони пояснили, не брати на себе відповідальність за секвестрування бюджету, до якого вдався попередній уряд.
Присутньому на засіданні главі уряду Віктору Януковичу залишилося подякувати за плідну співпрацю і пообіцяти до початку лютого подати на розгляд ВР програму діяльності нового уряду.
Неабияку солідарність проявили представники парламентської більшості й меншості під час повторного розгляду з пропозиціями глави держави низки законопроектів. Як наслідок — скасували чинність законів про порядок звернення до Конституційного Суду з деяких питань та про оренду державного і комунального майна (останній давав можливість орендаторам «качати права» власникам майна). Попри сильне телелобі, «з носом» залишили парламентарії і власників телеканалів — проголосовано за зміни до Закону «Про рекламу», чим заборонили рекламу й анонси під час показу кіно- та телефільмів.
Перед тим, як прийняти основний фінансовий закон наступного року, парламентарії на пропозицію лідера соціалістів Олександра Мороза повернулися до звернення ВР на адресу Верховного і Київського апеляційного судів з приводу засудження молодих учасників подій 9 березня 2001 р. За документ, що закликає високі судові інстанції до об’єктивності й гуманності, уникнення виконання чиїхось політичних замовлень під час розгляду судового рішення «голосіївської Феміди». Отож він став другим документом на цю тему, адже на денному засіданні було проголосовано за направлення відповідного депутатського запиту. А ось інформації Міністра внутрішніх справ і Генпрокурора парламентарії на 16-ту годину не дочекалися. Голова профільного парламентського комітету В. Мойсик сказав, що перший високопосадовець хворіє, другий у відрядженні в Одесі, тому пообіцяв зв`язатися з ними до вечора з тим, щоб вони з`явилися у сесійній залі наступного дня.
До речі, про Феміду — на прохання Голови Верховного Суду В. Маляренка парламентарії повернулися і до питання затвердження суддів різних рівнів, незважаючи на відсутність кандидатів у сесійній залі. Поповнивши у такий спосіб лави Феміди, депутати тут же їх зменшили на одну особу — погодилися на звільнення за негідний вчинок судді з Херсонської області. Але представники «Нашої України» не раз у виступах застерігали, що фракція не братиме участі у таких голосуваннях, доки С. Ківалов керуватиме Вищою радою юстиції на громадських засадах (таке «аматорство», на думку депутатів, може дати суддям підстави не вважати легітимними рішення і ВРЮ, і ВР).
Загалом, хоч би як деякі ЗМІ, особливо телеканали, вправлялися у змалюванні песимістичними тонами останнього «перемир’я» у ВР частини більшості з опозиційною меншістю, а відтак і продуктивності роботи ВР, цього дня парламентарії, як кажуть, наче по маслу голосуванням визначилися майже з усіма внесеними до порядку денного законопроектами. Понад те, додатково внесли ще деякі нагальні, після чого навіть лунала пропозиція завершити засідання до 18-ї години.