У  Верховній Раді відбу   лася нарада природоохоронців з питання дотримання вимог природоохоронного законодавства. Оскільки парламентські слухання на цю тему було заплановано на 25 грудня, а потім перенесено на 13 січня наступного року, представники багатьох областей, які вже прибули до Києва, та Комітет ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи вирішили просто порадитися.
Головуючий народний депутат України Іван Заєць запропонував дати оцінку екологічній ситуації в Україні, чинному законодавству й перспективам екологічної політики. Іван Заєць, як колишній міністр екології, та нинішній міністр Василь Шевчук мусили визнати, що Україна втратила лідерство в екологічному процесі. До того ж досі не розроблено жодного із 29 документів, необхідних для проведення в травні наступного року в Києві зустрічі міністрів екології країн Європи.
Тим часом зростає число екологічних проблем. Наприклад, в Україні величезна кількість сховищ, котрі перевантажені твердими побутовими відходами. Про одне з них бідкався представник Харківської області Віталій Кім.
Представник асоціації «Зелений світ» Михайло Михалко обурювався, що Київська міськдержадміністрація не погоджується надати Голосіївському лісові статус Національного природного парку. А директор виробничо-комерційної фірми «Проектгідробуд» Вілемір Зізак з Одеси взагалі був розчарований: привіз схеми, малюнки проекту судноплавного каналу «Дунай—Чорне море», а йому не дали слова. Природоохоронці висловили сподівання, що під час слухань буде враховано всі слушні зауваження, пропозиції й вимоги, що пролунали на нараді, яка стала своєрідною генеральною репетицією. Можливо, буде змінено тему слухань — не про дотримання вимог природоохоронного законодавства, а про його виконання та ефективність. Таке побажання висловив Міністр екології Василь Шевчук.