Ранкове і денне засідання 26 грудня

Занепокоєння значної частини сесійної зали викликала інформація Юлії Тимошенко про засудження Голосіївським райсудом Києва до позбавлення волі на термін від двох до п’яти років молодих людей, переважно студентів, які брали участь в акціях протесту 9 березня 2001 року. А окрім цього, побиття (поламано ребра) у залі суду міліцією народного депутата, лідера профспілкового руху Михайла Волинця, який, за словами лідера БЮТ, намагався перешкодити самоспаленню одного із засуджених. Парламентарії вимагали інформації з цього приводу Міністра внутрішніх справ та Генерального прокурора України і вжиття відповідних заходів. Пізніше на вимогу двох фракцій було оголошено перерву, після якої Голова Верховної Ради повідомив про домовленості з лідерами чотирьох опозиційних фракцій (БЮТ, СПУ, «Нашої України» та КПУ). Як сказав Голова ВР, домовилися підготувати звернення до Президента України та Верховного Суду з приводу судового вироку молодим людям, а також запросити на 16-ту годину для інформації керівників міліції та прокуратури, а тимчасовій слідчій комісії на чолі з Григорієм Омельченком доручили розібратися з інцидентом.
На початку засідання парламентарії скористалися нагодою проголосувати за направлення низки депутатських запитів. Вони, зокрема, підтримали свого колегу Г. Крючкова, який у запиті вимагає з’ясувати достовірність змісту розмов Президента України з високопоставленими чиновниками України, що наведені у книжці «Хто є хто на дивані Президента». І водночас не підтримали не менш екзотичний запит про доцільність перебування посла РФ в Україні.
Парламентарії узгодили свої плани на найближчу і віддалену перспективу. Спершу погодилися дочекатися тиражування і надання їм проекту держбюджету, над яким, як було сказано, усю ніч працювали профільний парламентський комітет і уряд (документ, нагадаю, розглядали напередодні). Потім депутати дружно погодилися внести до порядку денного і 377 голосами «за» прийняли постанову в цілому про календарний план проведення третьої сесії ВР. Як повідомив голова парламентського Комітету з питань Регламенту В. Матвєєв, передбачено, що два тижні місяця депутати працюватимуть у режимі пленарних засідань, одну семиденку — в комітетах і фракціях, а останній тиждень місяця — в округах. До того ж з урахуванням великої кількості святкових вихідних, виходили з того, щоб вони припадали саме на час роботи депутатів з виборцями в округах. Третю сесію ВР нинішнього скликання заплановано завершити 18 липня 2003 р. А четверту — розпочати 2 вересня.
Гарячі дискусії депутатів викликали пропозиції і аргументи Президента, який відмовився підписувати листопадовий закон про встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2003 рік на рівні 237 гривень. Новий Міністр праці та соціальної політики М. Папієв сказав, що той закон приймався не за поданням уряду, що він не відповідає темпам економічного розвитку, потребує додаткових 9,8 млрд. грн. на зарплату, може призвести до скорочення бюджетних установ або підвищення боргів із зарплат. Тому просив повернутися до питання підвищення мінімального рівня за підсумками виконання бюджету в одному з кварталів наступного року. У відповідь народний депутат Ярослав Сухий від імені профільного парламентського комітету нагадав, що мінімальна зарплата не може бути нижча за прожитковий мінімум і це насамперед суперечить указам Президента України. Нинішня мінімальна зарплата у 165 грн., за його словами, не може задовольнити потреб людини навіть у продовольчих товарах. Свого часу парламент пішов на компроміс з урядом: замість 270 грн., що мала б становити мінімальна зарплата, погодилися на 237 грн., або на 65 відсотків від прожиткового мінімуму. Розвіявши кілька міфів про неможливість підвищення мінімальної зарплати, співдоповідач запропонував новий компроміс — з 1 січня мінімальну зарплату встановити на рівні 185 грн., а з 1 липня — 237 грн. Однак для прийняття закону в новій редакції забракло близько 20 голосів депутатів. Ще менше проголосувало за подолання президентського вето.
Пізніше парламентарії ще раз повернулися до цього питання. Фракції КПУ і СПУ, які наполягали на межі 237 і жодної гривні — менше, погодилися на поетапне збільшення мінімальної зарплати. Як наслідок, 364 голосами «за» закон про збільшення розміру мінімальної зарплати у новій редакції таки прийняли. До речі, нашим громадянам має потеплішати у прямому розумінні і від того, що ВР продовжила термін виконання власної постанови про забезпечення теплом житлових будинків, закладів освіти, охорони здоров’я тощо.
За дві останні години засідання парламентарії визначилися шляхом голосування із більш як трьох десятків проектів законів і постанов ВР. Переважну більшість прийнято або в цілому, або за основу. Наприклад, схвалено зміни стосовно державного пенсійного страхування працівників льотного складу, повернення боргів шахтарям, вилучення норм про страхування членів громадських формувань. Низка ухвалених постанов стосувалася результатів парламентських слухань з тих чи тих питань. Одна з постанов у прямому розумінні врятувала УБОЗи (управління боротьби з організованою злочинністю), адже їх було запропоновано ліквідувати, як такі, що не виконують своїх функцій.