Культурний центр села Геройське Сакського району святкує чверть віку

Якби уявити Україну великим селом, без жодного міста, то Геройське могло б стати культурною столицею держави! Тут п`ять колективів мають звання «народний» —ансамбль «Геройські козаки», дитячий ансамбль танцю «Берегиня», пісенний — «Геройські вечорниці», дитячий зразковий театр, дитячий зразковий духовий оркестр.

А ще тут є дитячий театральний комплекс «Дюймовочка», сільський театр драми та музкомедії, театральна Мала сцена, театр ляльок «Петрушка», театр маріонеток, театр вулиць та майданів, музей «Дев`ять Героїв війни» з діорамою про бойовий подвиг дев`яти десантників, котрі саме тут вели нерівний бій з двома батальйонами фашистів, музей Другої гвардійської армії.

І всі вони святкують своє 25-річчя.

А ще — 65-річчя незмінного натхненника і організатора духовного життя цього села — справді геройського борця за духовність провінції, заслуженого працівника культури України, поета, художника, драматурга, заступника голови сільради і депутата райради Івана Васильовича Кривенка.

Він родом із Сумщини. Закінчив режисерське відділення Кримського училища культури, згодом — Харківський інститут культури. Блискуче грав у професіональних спектаклях, писав пісні, співав у відомій капелі «Октава». Член Спілки письменників України, автор віршів і п`єс. А головне, чому Іван Васильович присвятив життя, — культура села, вивчення фольклору кримських українців.

Починав у селі, де за короткий час помінялося більше десяти завклубів. На першу репетицію фольклорного ансамблю прийшла одна-однісінька вчителька! А найвідоміший в Криму геройський хор народився після того, як завзятому (і молодшому тоді на 35 років) Івану Васильовичу довелося видоїти цілу череду корів! Завдяки цьому заприязнився з геройськими молодицями, котрі мали найдзвінкіші в районі голоси. Загітував їх співати в аматорському колективі, який невдовзі отримав звання народного.

А згодом невтомне щоденне завзяття Кривенка створило в селі справжню ауру творчості, самоповаги і толерантності, оптимізму і любові до краси.

У приміщенні дитячого театрального комплексу «Дюймовочка» (куди щомісяця на прем`єру з`їжджаються вихованці дитсадків і першокласники не лише з навколишніх сіл, а й всього Криму) працює клуб ветеранів «Геройська світлиця», студії поезії, вишивальниць, власна картинна галерея, де поруч з полотнами професіональних художників є й картини односельців. За проектами Кривенка вдалося розташувати тут ще й музичну школу, а колишню занедбану теплицю перебудувати в сільський театр драми і комедії з солідним репертуаром.

І не його провина, що музшколу через брак коштів для викладачів таки довелося розформувати, «Дюймовочку» —зачиняти в найбільші морози, бо вже вісім зим не опалюється, а в театрі — відмовитися від фонтану і зимового саду, бо злодії обрізали електродроти. А на нові у керівництва села і цього року не знайшлося 2,5 тисячі гривень. Не в змозі зігріти артистів і Будинок культури, де нині рятується від холоду хвацьким гопаком лише сотня геройських дітлахів з дитячого танцювального ансамблю «Берегиня». А останній ремонт провели аж 25 років тому (теж ювілей, та невеселий).

Останню зарплату своїм працівникам Іван Васильович видав з позиченої ним у добрих людей тисячі гривень. Але неординарний, не лише для Криму, центр української культури, осередок духовності, щирості й людського ентузіазму — живе!

Хоч умови, в яких воно живе, достойними не назвеш. Чи можна назвати заробітком ті 140 гривень, які отримують сільські працівники культури, серед яких є й професіональні музики й артисти балету, заслужені працівники культури України, що їх «заманив» у Геройське Іван Васильович? І йому соромно, що зарплату вони не бачать уже три місяці.

Тож активні гастрольні поїздки у дні ювілею довелося зробити платними, щоб якусь копійку заробити. Хоча всі попередні 25 літ виступали геройські аматори принципово безкоштовно, з єдиною метою — принести людям радість.

Їх у Криму знають і люблять давно, тож зали порожніми не бувають. Дехто аж ніяк не може повірити, що отаким талановитим і відкритим до творчості може бути усе село! Справді, з двох тисяч мешканців Геройського в культурному центрі майже 200 дітей і 700 дорослих —інтелігенція, виноградарі, механізатори, тваринники.

У дні ювілею геройські таланти особливо активно виступають по всьому півострову. Дитяча театральна трупа показує чотири п`єси Кривенка і ще більше класичних. Дорослий театр — «Назара Стодолю», «Наталку Полтавку», «Сватання на Гончарівці», лялькарі підготували прем`єру «Принцеси на горошині». А всіх разом їх можна бачити на сільських святах удома й по сусідству, на різних акціях в Алушті, Саках, Сімферополі, Ялті, на Всеукраїнському фестивалі вуличних театрів в Євпаторії...

Заступник міністра культури Криму Леонід Білий вважає, що саме геройські ентузіасти є взірцем відродження національних традицій, свят і обрядів, яке починається практично по всьому Криму. Це засвідчив і щойно завершений Всеукраїнський конкурс-огляд сільських клубних закладів, в якому взяло участь 425 сільських осередків культури з 17 районів півострова.

Крим.