Ми спільно із «Законодавцем» продовжуємо готувати вас до новинок Сімейного кодексу, який набере чинності з 1 січня наступного року. Вже залишилися позаду розповіді про шлюб, права та обов’язки подружжя та дітей. Сьогодні ми звертаємося до теми розлучення, з якою краще ознайомитися лише теоретично.
Підстав для припинення шлюбу у нас, як і раніше, лише дві — розірвання та смерть одного з подружжя. Варіанти розлучення нам залишилися ті самі —звернення до органів реєстрації актів цивільного стану та до суду. Однак у порядку розлучення з’являються цікаві зміни. Якщо раніше розлучення подружжя, яке не має дітей, органами РАГСу допускалося лише за повної згоди подружжя з усіх питань та відсутності суперечок, то з нового року шлюб буде розриватися незалежно від наявності майнового спору. Тобто розлучення у РАГСі, а всі інші суперечки вирішуйте потім у суді.
Подружжя, яке має дітей, розлучатимуть у судовому порядку. До того ж за новим кодексом воно матиме право подати разом із заявою про розірвання шлюбу письмовий договір про те, з ким із них проживатимуть діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей. Договір між подружжям про розмір аліментів на дитину має бути нотаріально посвідчений. У разі невиконання цього договору аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.
Рішення про розірвання шлюбу суд виноситиме через місяць від дня подання заяви, якщо подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечить інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення, і що після розірвання шлюбу не будуть порушені їхні особисті та майнові права, а також права їхніх дітей.
Залишається чинною заборона подання позову про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини та одного року після народження дитини. Але тепер установлюються декілька істотних винятків — якщо один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки злочину стосовно другого з подружжя або дитини; якщо батьківство зачатої дитини визнане іншою особою; якщо батьківство стосовно дитини визнане іншою особою або за рішенням суду відомості про чоловіка як батька дитини вилучено із актового запису про народження дитини.
Якщо після розлучення жінка та чоловік продовжують проживати однією сім’єю і не мають наміру припиняти шлюбні стосунки, за заявою зацікавленої сторони рішення про розірвання шлюбу може бути визнане фіктивним. Звичайно, спочатку має знайтися такий «благодійник». Особливу увагу слід звернути на момент припинення шлюбу під час його розірвання. Раніше шлюб вважався припиненим з моменту реєстрації розлучення в органах реєстрації актів громадянського стану, тепер шлюб припиняється в день набрання чинності рішенням суду. Однак завітати до РАГСу все-таки доведеться ще раз по свідоцтво про розірвання шлюбу, без якого не зможете укласти новий шлюб. Якщо після розлучення ні ви, ні ваша дружина або чоловік не брали нового шлюбу і лише тепер зрозуміли, що не можете жити один без одного, стати знову подружжям просто. Варто лише подати до суду заяву про поновлення шлюбу. На підставі рішення суду про поновлення шлюбу та анулювання запису акта про його розірвання державний орган реєстрації актів цивільного стану видасть нове свідоцтво про шлюб, в якому день реєстрації шлюбу, за вибором подружжя, може бути визначений днем першої його реєстрації або днем набрання чинності рішенням суду про поновлення шлюбу.
Найцікавішим у новому Сімейному кодексі є право подружжя визначити режим окремого проживання. «Режимне» рішення приймається судом у разі неможливості чи небажання дружини і (або) чоловіка проживати спільно. Встановлення режиму окремого проживання не припиняє прав та обов’язків подружжя, які визначено кодексом і які дружина та чоловік мали до встановлення цього режиму, а також прав та обов’язків, визначених шлюбним договором. У разі встановлення режиму окремого проживання: 
* майно, набуте в майбутньому дружиною та чоловіком, не вважатиметься набутим у шлюбі; 
* дитина, народжена дружиною після спливу десяти місяців, не вважатиметься такою, що походить від її чоловіка; 
* дружина, чоловік можуть усиновлювати дитину без згоди другого з подружжя.
Як бачите, новий кодекс значно розширює можливості подружжя для визначення оптимальної форми співжиття, дещо спрощує процедуру розлучення або повернення до шлюбу вже після його розірвання. Отже, після нового року перш ніж розпочинати процедуру розлучення, можете спробувати пожити в «режимі».
На цьому ми закінчуємо наш екскурс по Сімейному кодексу. Сподіваємося, що наші публікації та випуски рубрики «Законодавець», присвячені новому кодексу, допоможуть вам зорієнтуватися у змінах сімейних відносин або підштовхнуть когось до шлюбу ще у цьому році, якщо зміни під час укладення шлюбу не дуже сподобалися. Закінчення коментарю Сімейного кодексу не означає, що в новому році ми не повернемося до консультацій із сімейного права. Отож стежте за рубриками «Домашній адвокат» та «Залишайтесь з «Голосом».