Понад 15 тисяч нових робочих місць передбачалося створити для гірників шахт, що закриваються, натомість створено лише 777. У стадії закриття перебувають 48 шахт Донеччини, де на початку ліквідації налічувалося майже 26 тисяч працівників. Нині їхня кількість скоротилася до 4,7 тисячі осіб, а працевлаштовано лише 684 колишні гірники та членів їх сімей.

Такі цифри оприлюднено на засіданні постійної комісії обласної ради з питань реструктуризації підприємств вугільної промисловості та створення нових робочих місць. За інформацією прес-служби облради, у 2002 році на створення нових робочих місць для вчорашніх шахтарів передбачалося витратити 46 мільйонів гривень, однак профінансовано менш як третину суми. Із 12 об’єктів, де буде працевлаштовано гірників, будівництво десяти мало завершитися вже цього року. Однак кошти надійшли лише на чотири об’єкти.

Загалом з початку ліквідації шахт створення нових робочих місць профінансовано лише на 13 відсотків. Говорити про тенденції наступного року важко, тому що, зазначили депутати, державний бюджет ще не прийнято, і скільки буде виділено коштів саме на працевлаштування звільнених гірників, невідомо.