Вечірнє засідання
24 грудня
Збори народних депутатів у сесійному залі тривали без перерви майже три години поспіль до середини дня. Проаналізувати та оцінити з власних позицій парламентську кризу, запропонувати вихід з неї мали змогу всі бажаючі. Своє бачення засвідчили також керівники фракцій і груп або уповноважені ними.
З виступів на зборах можна було виділити три моменти. Це — взаємне звинувачення представників більшості й меншості в порушенні Регламенту, що переважно виявилося у блокуванні опозицією президії та створення лише з представників більшості тимчасової лічильної комісії для підрахунків результатів поіменного голосування 17 грудня. Другий момент —бажання народних депутатів піти на взаємні поступки, визнати обопільні помилки, розблокувати роботу Верховної Ради. Третій — безкомпромісний: повернутися до статус-кво на 10-ту годину ранку 17 грудня.
Відтак лунали і заклики, пропозиції та оцінки. Серед них і такі: «меншість і більшість зійшлися у політичному клінчі перед президентськими виборами», «наш народ не розуміє — ні більшості, ні меншості», «17 число — це кінець українського парламентаризму», «Наша Україна» готова скласти депутатські мандати» тощо.
Збори народних депутатів висвітлили думки, пропозиції, але рішення не приймали. Після закінчення зібрання головуючий Володимир Литвин оголосив перерву до початку вечірнього засідання, а керівників фракцій і груп попросив зібратися у нього для продовження пошуку виходу з кризи.
На вечірньому засіданні зареєструвалося 417 народних депутатів. Голова ВР Володимир Литвин поінформував, що на зустрічі керівників фракцій і груп вироблено спільний проект постанови ВР «Про деякі заходи щодо забезпечення роботи Верховної Ради України». Її суть зводилася до того, щоб оголосити мораторій на зміну керівництва комітетів ВР до підписання політичної угоди.
Вноситься пропозиція, щоб голосування за узгоджену постанову провести у таємному режимі за допомогою системи «Рада» без поіменного фіксування. Заодно у разі прийняття постанови про розблокування роботи ВР народні депутати приймуть рішення з першочергових законопроектів наповнення Держбюджету-2003. За цю пропозицію проголосували 231 народний депутат.
Проект постанови «Про деякі заходи щодо забезпечення роботи Верховної Ради» на голосування у таємному режимі головуючий ставив двічі. Перший раз табло висвітлило 206 голосів «за», другий — 216. Постанова не приймається. У цій ситуації Голова ВР Володимир Литвин на вимогу фракцій СДПУ(о) та «Народовладдя» оголосив годинну перерву.
У кулуарах опозиційні народні депутати зазначали, що їхні фракції пішли на всі можливі компроміси, але голосування блокується навіть за погоджену постанову, бо комусь дуже хочеться паралізувати роботу Верховної Ради.
Після наради керівників фракцій і груп Володимир Литвин оголосив результати останніх переговорів: запропоновану постанову ще раз поставити на голосування. Висловилися за це всі, крім однієї фракції — СДПУ(о). «Я говорю це для стенограми і для історії», — наголосив Голова ВР. З третього голосування за прийняття постанови, що розблокувала роботу ВР, проголосували 246 народних депутатів.
Ухвалене рішення надихнуло парламентаріїв на дії. До кінця вечірнього засідання було прийнято у цілому закони «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» — у першому читанні — 424 голоси, у цілому — 396, абсолютний рекорд; «Про внесення змін до Закону «Про податок на додану вартість (щодо платників податку)» — 240 голосів; «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань справляння акцизного збору» — 266 голосів; «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо терміну введення в дію)» — 229 голосів; «Про внесення змін до Закону «Про оподаткування прибутку підприємств» з пропозиціями Президента — 285 голосів.
Прийняті законодавчі акти прогнозовано поповнять Держбюджет-2003 двома мільярдами гривень.