Ранкове засідання 24 грудня
На ранковому засіданні зареєструвалися 410 народних депутатів. У роботі сесії взяв участь Прем’єр-міністр України Віктор Янукович. Насамперед парламентарії вшанували хвилиною мовчання загиблих у авіаційній катастрофі пасажирів і 6 членів екіпажу літака Ан-140, що прямував з Харкова до Ірану. Більшість серед захиблих — фахівці літакобудування з України та Росії.
Геннадій Удовенко («Наша Україна») виголосив коротку промову з нагоди 65-річчя з дня народження В’ячеслава Чорновола, який все своє життя присвятив українському народові. Після цього Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував: за попередні дні не вдалося дійти згоди, щоб запропонувати спільне рішення для виходу з кризи, що розкололо Верховну Раду та унеможливило її роботу. У зв’язку з цим керівники фракцій і груп запропонували після відкриття сесії провести збори народних депутатів, на яких кожен мав би змогу з власних позицій проаналізувати й оцінити ситуацію.
З пропозицією погодилися. Збори розпочалися з виступу народного депутата Адама Мартинюка (КПУ), який перерахував пункти порушення Регламенту ВР під час голосування іменними бюлетенями 17 грудня. Це —голосування за відсутніх народних депутатів, створення тимчасової лічильної комісії тільки з представників більшості та звільнення голів комітетів, які не звітували. Позицію «Нашої України» на зборах висловив народний депутат Роман Зварич. Зауваживши, що більшість намагається якимось чином легітимно вийти із становища, він наголосив: максимальний компроміс, на який готова піти «Наша Україна», — це визнати прийняті 17 грудня постанови як такі, що не набрали чинності, та провести переголосування.
Представник «Трудової України» М. Оніщук був переконаний: правовими методами кризу, що виникла, розв’язати неможливо. Зал повинен погодитися, що є парламентська більшість і є меншість. Необхідно оформити це законодавчо, а поки що перейти до обговорення першочергових законопроектів, зокрема про держбюджет-2003. У кулуарах від народних депутатів можна було почути: «Нас у народі не розуміють: ні більшості, ні меншості».
Детальнішу розповідь про перебіг подій у Верховній Раді читайте в наступному номері «Голосу України» .