Світовий банк надасть Україні кредит у розмірі 60 млн. доларів на реалізацію проекту з контролю за епідеміями туберкульозу та ВІЛ/СНІД.
Як зазначає перший заступник держсекретаря Міністерства охорони здоров’я України Ольга Бобильова, цю програму розроблено з урахуванням досвіду міжнародних організацій. Перші позитивні результати в подоланні епідемії очікуються за два—три роки після її початку. Ратифікацію програми Верховною Радою України заплановано на лютий 2003 року.
Програма здійснення контролю складається з трьох етапів. Вона передбачає підготовку та навчання спеціалістів, діагностику й лікування хворих, моніторинг і оцінку ситуації, проведення кампанії з інформування громадськості, профілактичні заходи, заходи, пов’язані з лікуванням та доглядом за людьми, які живуть з ВІЛ/СНІДом, систему заходів для запобігання передаванню вірусу від матері до дитини і проведення лікування дітей віком до трьох років.
За оціночними даними, сьогодні в нашій країні налічується майже 500 тис. ВІЛ-інфікованих, серед яких 3,9 тис. — діти, більш як 3,7 тис. українських громадян хворі на СНІД.