Чи замислюємося над тим, що їмо? Можливо, когось таке запитання здивує: мовляв, добре, що взагалі є чим, як то кажуть, заморити черв’ячка.

Водночас мешканці багатьох країн світу повертаються до проблеми культури харчування. І не дивно, адже добре відомо: збалансований раціон забезпечує нормальний ріст та розвиток дітей, сприяє підвищенню працездатності, профілактиці багатьох захворювань, подовженню тривалості життя дорослих. За підрахунками фахівців Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), загальний стан самопочуття громадянина лише на 8—12 відсотків залежить від стану охорони здоров’я в країні, на 18—20 — від генетичних чинників і на 68—74 відсотки — від способу життя, в тому числі, харчування.

Чимало українців нині отримує недостатню кількість повноцінних білків, вітамінів, органічних кислот, макро- та мікроелементів (кальцію, заліза, фтору, селену тощо). Спостерігається й нераціональне співвідношення цих елементів у продуктах, що ми зазвичай вживаємо.

На такому тлі особливо актуально постає проблема йодистої недостатності. Відомо, в нашій країні ситуація особливо загострилася після аварії на Чорнобильській АЕС. Водночас медиками доведено: на фоні йододефіциту в організмі розвивається ціла низка захворювань. Для прикладу, найпоширеніша причина швидкої втомлюваності, яку відчуває нині чи не кожен другий, — наслідок недостатності в організмі цього елемента. У регіонах, де нестача йоду відчувається особливо гостро малята мають в середньому на 10 відсотків нижчий коефіціент інтелектуальних здібностей.

Утім, запобігти захворюванню дуже просто. Тільки застосовуючи в приготуванні харчів кухонну йодовану сіль, можна забезпечити організм необхідною кількістю мінералу. А якщо до раціону додати ще й продукти морського походження, боятися недуги взагалі не варто. Доступні й такі відомі препарати, як антиструмін та йодат чи йодит калію. Отже, профілактику захворювання складною не назвеш. Тому недивно, що фахівці дійшли спільного висновку: поширення йодистої недостатності — наслідок байдужого ставлення людей до власного здоров’я.