Вечірнє засідання 19 грудня

Незважаючи на численні перерви та переговори між лідерами фракцій, досягти компромісу та розблокувати роботу парламенту знову не вдалося.
Відкриваючи вечірнє засідання, Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив, що лідери фракцій продовжують обговорювати проект постанови, прийняття якої дасть можливість розблокувати роботу парламенту. Але в засіданні лідерів фракцій зроблено перерву, щоб прийти в сесійний зал і проголосувати, як виняток, на прохання уряду лише за одне питання — зміни до закону про протидію легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. Адже в разі неприйняття цього закону до України може бути застосовано санкції з боку FATF —міжнародної організації з протидії відмиванню «брудних» грошей.
За наполяганням депутатів В. Литвин надав слово лідерам фракцій. Лідер Компартії Петро Симоненко звернув увагу на те, що внесений урядом законопроект не обговорювали депутати і не розглядав профільний комітет. (Щоправда, потім В. Литвин запевнив, що висновок комітету стосовно цього законопроекту є). П. Симоненко нагадав вимоги опозиції: доки не буде вирішено питання про відновлення «статус-кво» станом на 10-ту годину ранку 17 грудня (тобто до голосування бюлетенями за чотири питання), в жодних голосуваннях опозиція участі не братиме.
Лідер фракції БЮТ Юлія Тимошенко виступила з пропозицією спочатку доопрацювати проект постанови про розблокування роботи парламенту, і лише після цього депутати можуть перейти до голосування за законопроекти, зокрема і про «брудні» гроші та про Держбюджет-2003.
А представник більшості — лідер фракції НДП Валерій Пустовойтенко — сказав, що лідери фракцій уже «практично підійшли до комплексного вирішення» питань і розробили два варіанти проекту постанови про розблокування роботи парламенту, які буде роздано для голосування депутатам.
Знову перерва і знову до компромісу далеко. Виступаючи від імені чотирьох опозиційних фракцій («Наша Україна», КПУ, СПУ і БЮТ), лідер «Нашої України» Віктор Ющенко повідомив, що «четвірка» пропонує створити робочу групу з представників усіх фракцій для узгодження позицій і напрацювання єдиного документа з метою розблокування роботи парламенту. Він заявив, що опозиційна «четвірка» готова визнати результати голосування 17 грудня лише за умови, якщо будуть представлені бюлетені голосування і протоколи про його результати. У проекті постанови «четвірки» пропонувалося винести в окрему постанову питання про зняття з посади Голови Нацбанку Володимира Стельмаха та призначення на цю посаду Сергія Тігіпка і проголосувати це в сесійному залі. Наступними пунктами проекту постанови передбачалося оголосити мораторій на перерозподіл парламентських комітетів, визнати недійсними прийняті 17 грудня постанову про ротацію керівництва комітетів та постанову про створення тимчасової лічильної комісії. Крім того, фракціям було запропоновано взяти на себе законодавчі обов’язки, зокрема стосовно прийняття урядових законопроектів, спрямованих на поповнення доходної частини бюджету. Однак більшість не погоджувалася на такий варіант розвитку подій.
Після чергової перерви Володимир Литвин поінформував, що депутатам роздано проект постанови, який має розблокувати подальшу роботу парламенту. Який саме — з парламентської трибуни не повідомляли. Але настрої у сесійному залі свідчили: єдності щодо цієї постанови у депутатських фракцій і груп нема. Так само, як відзначив В. Литвин, не було єдиної думки і щодо голосування за законопроект про внесення змін до закону про запобігання відмиванню «брудних» грошей. «У нас немає підстав продовжувати роботу», — сказав Голова Верховної Ради України і закрив сесійне засідання до вівторка.