У недобудований будинок місцевої жительки О. в Шпанові прийшли гості — співробітники відділу боротьби з корупцією та організованою злочинністю (ВБКОЗ) УСБУ в Рівненській області. Причина візиту — те, що жінка мала вісім автомобілів, один з яких — «Мерседес» — значився «у криміналі» (в ньому було виявлено наркотики та зброю). Здивуванню співробітників СБУ не було меж, коли вони дізналися, що його «власниця» — жінка літнього віку, яка вже довгий час не встає з ліжка...

«Реєстрували» ці машини так: по дворах ходила жінка, котра у літніх та малозабезпечених людей брала паспорти. До речі, носила вона їх у кошику, але ніхто не поцікавився, для чого їй стільки документів. Їхнім власникам вона цього не пояснювала, але чесно платила по 50 гривень кожному. Через деякий час паспорти поверталися до своїх господарів. І ніхто не підозрював, що стає співучасником злочину.

Ця історія змусила співробітників ВБКОЗу звернути увагу на документи, видані Рівненським МРЕВ на постійний облік автомобілів. Почалися перевірки, на митницю в Ягодині стали частіше, ніж раніше, посилати запити. І знову нонсенс: з’ясовується, під зазначеними у митній декларації кодами (і для юридичних, і для фізичних осіб) через митний контроль машини не проходили. Лише стегенця, борошно, банани та інші харчові продукти. У такий спосіб до України було ввезено майже 150 автомобілів-фантомів. За документами за незаконну реєстрацію 71 автомобіля порушено кримінальну справу за ст. 364 ч. 3 Кримінального кодексу України («Зловживання владою чи службовим становищем», міра покарання — від п’яти до дванадцяти років без права роботи на керівній посаді терміном до трьох років з конфіскацією майна).

Як повідомив старший оперуповноважений відділу боротьби з корупцією та організованою злочинністю СБУ Рівненської області, розслідування показало, що ці іномарки не проходили перевірку.

— Кожний автомобіль після того, як його поставлять на тимчасовий облік, має пройти перевірку, — повідомив співробітник СБУ. — Якщо немає автоматичної бази даних, мусять посилати запити на митницю. Якби ці вимоги положень МРЕВ було виконано, одразу стало б зрозуміло, що ці машини (принаймні, згідно з документами) державний кордон України не перетинали. Але тодішній начальник МРЕВ не тільки не подав запит на перевірку, а і ставив на заявах відповідні позначки і підписи, що означали «перевірку проводити не потрібно». Практично всі документи датовано одним числом. Такі «поставки» було зафіксовано також у Криму, Львові, Сумах.

Протиправні дії екс-начальника реєстраційного відділу підтвердили відповіді на запити Рівненського СБУ.

У цій справі мають фігурувати й інші люди. Приміром, «кур’єр», котрий приймав замовлення (колір, номер кузова, об’єм двигуна), а за кілька днів уже приїжджав з відповідними документами та грошима. За попередніми даними, платили за це до двох тисяч доларів. Частина, як припускають правоохоронці, йшла до кишені начальника за візу «перевірка не потрібна». Так це чи ні, покаже слідство. Але, як розповів оперуповноважений, коли проводив арешт пана Г., на рахунку його мобільного телефону було... 64 тисячі гривень. Чимала сума, як на прості розмови. Кажуть, під час зустрічі з співробітниками СБУ 32-річний підозрюваний імітував серцевий напад. Але медики не клюнули на його хитрощі. Він відсидів у ізоляторі затримання десять діб. Після чого його було переведено в СІЗО. Справу передано слідчим до облпрокуратури.

— Тепер ми розшукуємо людей, які купували ці автомобілі, — сказав слідчий з особливо важливих справ Рівненської облпрокуратури Дмитро Павлій. —Серед перших «покупців» були, зазвичай, студенти та люди похилого віку. Тим, кого ще не виявили, хочу повідомити: реєстрацію на ці автомобілі анулювано. Якщо ви — власник такої машини чи підозрюєте про це, звертайтеся до слідчого відділу облпрокуратури Рівного. Значитиметесь у справі потерпілими.

Варто зазначити, що в Рівному кримінальну справу порушено лише по 71 автомобілю, що отримали незаконну постійну реєстрацію. Решта 80 машин і справи з них розслідує Головне управління боротьби з організованою злочинністю Києва. Але і цього досить, щоб стверджувати, що внаслідок несплати всіх митних платежів за ці 71 машину держбюджет недоотримав більш як чотири мільйони гривень.

Рівне.