Кілька місяців тому Харків сколихнуло повідомлення про дику витівку мисливців за дорогоцінними металами. Тоді предметом їхньої уваги став об’єкт, який у світі не має аналогів, — радіотелескоп Радіоастрономічного інституту. Але нещодавно керівництво харківської міліції заявило, що співробітники УБОЗ затримали групу осіб, причетних до кількох крадіжок обладнання інституту.
До слова, радіотелескоп є найбільшим у світі астрономічним інструментом. Антени, які слухають Всесвіт, розміщені на території полігона площею більш як 150 гектарів. На телескопі весь час проводять наукові дослідження. Тут часті гості — вчені з Європи та Америки.
Однак унікальність об’єкта аж ніяк не завадила за останній рік скоїти на його території кілька дуже руйнівних для науки крадіжок. Зловмисники примудрилися дістатися навіть підземних частин. Викрадено 69 фазообертачів — на контактах їхніх реле нанесено шар платини. За словами професора Коноваленка, здобич мисливців за дорогоцінним металом становить не більше кількох тисяч гривень, тоді як на відновлення повноцінної роботи телескопа тепер потрібно буде не менш як півмільйона. Крім того, тимчасово довелося відкласти кілька серйозних наукових досліджень.
 
Харків.