Працівники Вінницької митниці запобігли ввезенню на територію держави 31 автомобіля без сплати належних платежів на суму понад один мільйон гривень. Проте податків за шикарні іномарки державі, схоже, так і не буде сплачено...

Про суть схеми, якою вирішили скористатися ділки автомобільного бізнесу, розповідає відповідальний за зв’язки із ЗМІ Вінницької митниці Тарас Каменюк. Головними дійовими особами в цій справі стали... старенькі бабусі і дідусі, які мають статус інвалідів війни. Дехто з них не відмовив спритним хлопцям у проханні, щоб ті оформили на ветеранів дорогі іномарки. У такому разі власник ввезеного авто звільняється від сплати аж трьох видів платежів — мита, ПДВ і акцизного збору. Принаймні саме так тлумачать Закон «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту».

Співрозмовник навів вражаючі факти. 78-річний дідусь, наприклад, придбав за кордоном і просить розмитнити одразу 11 (!) престижних іномарок (автомобілі, уточнює Т. Каменюк, перебувають території однієї сусідньої держави). Ще п’ятеро ветеранів війни «замовили» по два авто, один — п’ять. А ось 80-річна вінничанка, інвалід другої групи, може стати власницею двох «Мерседесів» вартістю 65139 євро кожен, двох БМВ, які коштують по 53128 євро та одного «Ауді» за 38000 євро. Уже є рішення Ленінського місцевого суду. Цим документом, датованим 19 листопада, суддя Ю. Сауляк зобов’язав Вінницьку митницю провести митне оформлення належних інваліду автомобілів з урахуванням пільг, передбачених законом.

Привертає увагу ще один пункт цього судового документа: прийняте рішення підлягає негайному виконанню. Мало того, суд розцінив зволікання в діях митників, як порушення ними конституційних прав інваліда війни. Саме тому дії начальника митниці, як записано у рішенні, визнано неправомірними. Тож уже наступного після судового засідання дня на митниці побував представник державної виконавчої служби...

Митницю в судовому засіданні представляли її юристи — Анатолій Гребінський та Римма Мавроді. Як вони стверджують, жоден з їхніх аргументів не був узятий до уваги.

А. Гребінський:

— Про що ми ведемо мову, коли немає самого предмета розмови, тобто ні самі автомобілі, ні хоча б документи на них не були подані на митницю. Повторюю ще раз: вони не перебувають на митній території держави, то як можна в такому разі казати про порушення з боку митників? Виходячи з цього, ми запропонували інваліду другої групи Б. надати хоча б ксерокопії технічних паспортів придбаних нею транспортних засобів. А вона, у свою чергу, розцінила таку відповідь, як відмову в оформленні документів і звернулася до суду. Хоча, уточнюю ще раз, ні в усній, ні в письмовій формі працівники митниці не відмовляли ветерану в митному оформленні її транспортних засобів. Отож, згідно з Цивільно-процесуальним кодексом (глава 31), узагалі відсутній предмет оскарження в суді.

Зверніть увагу: в судовому рішенні фігурують не лише марки цих авто, а й номери їхніх кузовів. У судовій канцелярії, схоже, недбало поставилися до оформлення документа. Так, у пункті рішення, де нас зобов’язують провести митне оформлення автомобілів, вказуються номери кузовів аж десяти транспортних засобів. А пропустити через митницю маємо п’ять (?!) автомобілів. До того ж хочу наголосити, що суд вийшов за межі клопотання скаржниці: вона вимагала в заяві провести митне оформлення чотирьох авто, суд натомість зобов’язав митницю пропустити, як уже сказано вище, на один транспортний засіб більше.

Ми також звернули увагу на деяку несхожість почерку ветерана. Як кажуть, навіть неозброєним оком було видно, що заяви до митниці й суду написані різними людьми. Дослідження, проведені на наше прохання в експертно-криміналістичному центрі УМВС області, підтвердили наше припущення.

Р. Мавроді:

— У рішенні суду сказано, що ветеран, про якого йде мова, має право на звільнення від сплати податків, зборів і мита всіх видів відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту» від 23 жовтня 1993 року. Однак цей закон втратив чинність у частині звільнення від сплати ввізного мита, митного та акцизного зборів і ПДВ з товарів, що імпортуються в нашу державу (див. Закон України «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України з питань оподаткування товарів, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України» від 17 грудня 1996 року).

Наведу ще один документ, який скасовує пільги стосовно сплати ввізного мита, митного та акцизного зборів, а також ПДВ. Це закон України «Про деякі питання оподаткування підакцизних товарів», який набув чинності 16 листопада 1995 року. До того ж Державна митна служба дає чітке роз’яснення митного оформлення товарів своїм наказом №792 від 4 грудня 1999 року, де, як мовиться, чорним по білому записано, що «будь-які предмети, що переміщуються через митний кордон України, є товаром». Автомобілі — також.

На мою думку, наведених аргументів достатньо, щоб зробити висновок: інваліди війни не мають пільг у разі ввезення на територію нашої держави транспортних засобів. Тому керівництво Вінницької митниці через місцеві ЗМІ звернулося до наших шанованих ветеранів не вступати у протизаконний зговір з тими, хто намагається втягнути їх у сумнівні оборудки, переступаючи межу закону.

Від автора. Ця справа матиме продовження у Вінницькому апеляційному суді, до якого звернулося керівництво митниці. Тим часом, як повідомили юристи митниці, ще один ветеран оскаржив дії митників у Ленінському місцевому суді Вінниці. Дідусь так само, як і 80-літня бабуся, про яку йшла мова, хоче їздити на іномарці...

Віктор СКРИПНИК.

Вінниця.