Завтра у столичному Палаці спорту стартує міжнародний турнір національних збірних «Європейський хокейний виклик». Серед його учасників національні команди Великої Британії, Білорусі, Угорщини та України. Це вже третій тур змагань. І їх, до речі, очолюють білоруські хокеїсти.

Те, що хокей повертається на головну криту спортивну арену України, — велике свято для мешканців і гостей міста. До речі, організатори і президент Федерації хокею України Олександр Омельченко зробили казковий подарунок уболівальникам — вхід на матчі вільний! Так і має бути напередодні Різдва та Нового року, коли трапляються різні дива і багато загадкового й чарівного.

Отже, 13 грудня, у п’ятницю, о 15.00 першими на лід вийдуть збірні Білорусі та Великої Британії. О 18.30 — матч Україна—Угорщина. 14 грудня (субота). 15.00. Угорщина—Білорусь. 18.00. Україна—Велика Британія. 15 грудня (неділя). 13.00. Велика Британія—Угорщина. 16.30. Україна—Білорусь.

Напередодні старту нам вдалося поспілкуватися з генеральним менеджером національної збірної України Василем ФАДЄЄВИМ. Ось що він розповів:

— Турнір такого рівня в Україні відбувається вперше. Він швидкоплинний і динамічний. Наша команда дуже сподівається на підтримку наших вірних друзів — уболівальників.

— Чи все готове до приймання гостей?

— Оргкомітет турніру на чолі з першим віце-президентом ФХУ Володимиром Ромашком попрацював добре. Учасникам надано найкращі готелі. Угорці мешкатимуть у «Русі», британці та білоруси — в «Салюті». А наша команда — на своїй базі в Пущі-Водиці. Зрозуміло, вирішено проблеми транспорту, харчування.

Підготовлено чудові призи для переможців і призерів, які виготовили наші давні приятелі — майстри Полонського порцелянового заводу, що на Хмельниччині. Буде відзначено також найкращих гравців у кожному з шести матчів.

— А чи транслюватиме телебачення хокейні події в Києві?

— Так. Канал СТБ у найзручніший для глядачів час вестиме репортажі про всі поєдинки української збірної. Добре, якщо їх подивиться якомога більше юних прихильників хокею.

— А чи має можливість наша збірна — дев’ята у світовому рейтингу — вийти на свій лід у найсильнішому складі?

— На жаль, не зможуть прибути до Києва наші заокеанські гравці, зокрема форвард «Тамби Бей» Руслан Федотенко. Однак на участь наших представників у російській Суперлізі розраховуємо. А там є чудові майстри. Чекаємо зі Швейцарії досвідченого оборонця, чемпіона світу-98 Валерія Ширяєва. Окрім нього, на лід мають вийти: Христич, Семчук, Климентьєв, Карпенко, Срюбко, Благой, Полоницький, Побєдоносцев, Ісаєнко, Шахрайчук, Сальников, Бобровников, Савенко, Касянчук, Василевський, Разін, Млинченко, Литвиненко, Яковенко, Ніколаєв, Цируль, Матвійчук, Лазарєв, Проценко та інші.

— Яке завдання ставлять перед своїми підопічними Анатолій Богданов та Олександр Сеуканд?

— Для нашої команди матчі в Києві — етап підготовки до фінального турніру чемпіонату світу у вищій лізі. Ще зовсім недавно нам доводилося благати когось зіграти з нами. А тепер, коли ми не останні в еліті світового хокею, багато хто вже нас запрошує. Однак з нинішнього року Міжнародна федерація хокею започаткувала ці чудові змагання для чотирнадцяти національних збірних. Тепер вони мають чудову можливість планомірно готуватися до найвідповідальнішого старту року. Збірна України вже зіграла шість матчів. Попереду ще згадані три київські і три — наступного лютого в Данії. Виходить 12 поєдинків. Прекрасно!

Зрозуміло, що вдома постараємося виступити так само успішно, як оце в другому турі в Угорщині, коли виграли всі три матчі. Але такі плани плекають усі учасники, особливо білоруські хокеїсти.

Отож запрошую шановних уболівальників до Палацу спорту. Не пошкодуєте. Збірна України боротиметься за перемогу в кожній зустрічі і сподівається на вашу підтримку!