Астрономо-метеорологічну обсерваторію на Прикарпатті потрібно відновити. Пропозицію місцевої влади винести це питання на рівень міжурядових переговорів України й Польщі підтримала адміністрація Президента.

Обсерваторія збудована на вершині гори Піп Іван на висоті 2022 метри над рівнем моря. Наприкінці 30-х років минулого століття цей проект обійшовся полякам у майже мільйон злотих. Тоді на гору було завезено 800 тонн будматеріалів та понад 30 ящиків з обладнанням. Це місце у народі нарекли «білим слоном», маючи на увазі його дорогоцінність. За своїм призначенням споруда пропрацювала лише два роки. 1939 року поляки виїхали з обсерваторії. Деякий час там працювали радянські метеорологи, а після них угорські війська облаштували спостережний пункт та шпигунську школу. Вчені більше туди не повернулися.

Про відбудову цієї споруди на Прикарпатті заговорили п’ять років тому. Відновлення станції дасть змогу українським та польським науковцям вести спільні метеорологічні, астрономічні, геодезичні та інші дослідження. Окрім цього, залишки споруди обсерваторії плановано використовувати і як комплекс відпочинку. За оцінками прикарпатських архітекторів, відновлення обійдеться не менш як у півмільйона доларів.

Івано-Франківськ.