Ідучи за відомим висловом: порятунок потопаючих — справа рук самих потопаючих, медики ініціювали створення лікарняної каси (ЛК). Звичайно, ризикували, розуміли, що в разі провалу всі шишки посиплються на них. Тому лікарі самі перші вступили до ЛК. Тепер «Лікарняна каса Житомирської області» налічує вже 60 тисяч осіб. Її засновники — Товариство Червоного Хреста, обком галузевої профспілки та Асоціація медичних сестер області.

Стати членом ЛК дуже просто. Досить прийти до одного з відділень банку «Аваль» чи Ощадбанку і заповнити заяву. Вступний внесок — три гривні. Працюючі сплачують щомісяця 5 грн. Особи, що отримують допомогу у зв’язку з безробіттям, — 4 грн. Пенсіонери, матері, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною, та студенти денної форми навчання — по 3 грн. За дітей віком до 18 років батьки сплачують додатковий внесок — 2 грн.

Відмінність лікарняної каси від страхових кампаній у тім, що ця організація неприбуткова, благодійна. Треба лише регулярно платити внески, і допомога, якщо виникне потреба, гарантована. Є тільки одна умова. Громадянин набуває можливості користуватися правами члена ЛК через три місяці після першої проплати. Досить пред’явити членський квиток, і тебе забезпечать медикаментами як під час перебування в лікарні, так і на денному стаціонарі чи вдома. За направленням лікаря проводяться різні діагностичні дослідження, а при невідкладних випадках — навіть такі дорогі, як комп’ютерна та магнітоядерна томографія.

Проте ЛК не бере на себе витрат, пов’язаних із лікуванням гострих респіраторних захворювань та грипу. Поза сферою дії каси також хвороби «кохання», ті, що пов’язані з алкоголізмом, наркоманією тощо.

За словами президента «Лікарняної каси Житомирської області» Валентина Парія, перед тим, як братися за нову справу, вони проаналізували роботу таких кас по Україні. І тепер пацієнт, котрий має посвідчення ЛК, — свій у будь-якому лікувальному закладі області. Втім, каса не платить їм (як то роблять страхові компанії). Натомість вона закуповує медикаменти, причому гуртовими партіями. А отже, ціни нижчі на 30—40 відсотків. Згідно із заявками препарати розподіляються лікувальним закладам. У кожному з них є необхідний запас. За підтримки Американської асоціації охорони здоров’я розроблено лікарський формуляр. Він містить перелік захворювань і препаратів, які можуть бути застосовані під час їх лікування. За такими стандартами, до речі, працює увесь світ. Якщо немає вітчизняних аналогів, використовуються імпортні медикаменти. А в кожному медичному закладі є експерти, які відповідають за лікування членів ЛК. Контроль на всіх етапах чіткий, зокрема, кожен пацієнт розписується, що він отримав призначені медикаменти.

Лікарняні каси — то забуте старе. Адже й на території Житомирщини вони вже колись діяли. Проте сьогодні така форма медичної допомоги набуває нового статусу. Нині вона є першим кроком до цивілізованої страхової медицини.

Житомирська область.