Головною причиною смертності мешканців Донецької області є захворювання серця і судин — 60 відсотків випадків. Медики стривожені також зростанням кількості онкологічних захворювань, а також захворювань легень, нирок і печінки, які вважаються крайовою патологією.
Водночас єдиний в регіоні багатопрофільний лікувально-профілактичний заклад — обласне клінічне територіальне медичне об’єднання — потерпає від нестачі відповідного діагностичного обладнання. Зношеність апаратури становить 95—100 відсотків.
Вісім УЗІ для дослідження серця та судин виробили свій ресурс і зазнали кількаразових ремонтів. Не кажучи вже про моральне застаріння: фірми-виробники не виготовляють таких запчастин. А в хірургічному відділі та відділі літотрипсії та ендоурології, де нагромаджено досвід лапароскопічних операцій та подрібнення каменів, усі апарати вийшли з ладу, а хірурги практично припинили виконувати операції.
Розв’язати проблему покликана обласна програма удосконалення спеціалізованої лікувально-діагностичної допомоги, яку затвердила Донецька обласна рада. Переоснащення обласного клінічного територіального медичного об’єднання коштуватиме понад 41 мільйон гривень, із них 7,5 мільйона гривень передбачається виділити до кінця цього року.