Бокс

Лас-Вегас (США). Український суперважковаговик, володар олімпійського «золота» Атланти-96 26-річний Володимир Кличко вшосте успішно захистив титул чемпіона світу за версією WBO. У залі «Мандалай Бей» наш атлет у десятому раунді потужними ударами звалив на підлогу американського темношкірого боксера Джаміля Маклайна (зріст 198 см, вага 109 кг), якому за океаном пророкували великі перемоги. Перед цим боєм він провів 33 поєдинки, 28 виграв (з них 16 нокаутом), дві нічиї і три поразки. Але 31-річний Маклайн був вочевидь слабший від нашого Володимира, котрий весь час діяв першим номером.
Засмучений американець після бою зізнався:
— Я геть програв бій, пропустив джеп. Не знаю, як це сталося. Треба буде подивитися запис поєдинку.
Віталій Кличко радів не менше, ніж молодший брат-переможець. Він сказав: «Наша з Володею мета — бути одночасно чемпіонами світу. Звісно, за різними версіями...»
Нагадаємо, що в першій половині наступного року відбудеться поєдинок суперчемпіона Леннокса Льюїса з Великої Британії та українця Віталія Кличка.
А вчора Клички перебували вже в Нью-Йорку. В готелі «Плаза» вони були присутні на церемонії нагородження Олександра Омельченка відзнакою «Людина року» — за великий внесок у відновлення пам’яток України, відродження української духовності, втілення в життя багатьох сучасних проектів, гідних європейських столиць. Такий титул київському голові надав Український інститут Америки.
Футбол
Важко в навчанні...
Однак не стверджуватиму, що буде легко в бою динамівцям Києва, коли доведеться грати офіційний матч Кубка УЄФА у четвер проти стамбульського «Бешикташа». Сумніви з’явилися під час так званого навчання — товариського матчу проти московського «Локомотива» на Андалузькому узбережжі Іспанії минулої п’ятниці.
І річ не в тому, що наша команда програла російському чемпіонові — 0:2 (Лоськов, 29, з пенальті, Сезар, 47). Непокоїть рівень гри, показаної динамівцями. Звичайно, всі добре розуміють, що в них позаду важкий рік, насичений графік поєдинків. Але й москвичі були не в ліпшому становищі. Однак вони ще й чемпіонат своєї країни виграли і вийшли до другого групового турніру Ліги чемпіонів.
Прихильники київського «Динамо» різних поколінь звикли до блискучої гри цілого сузір’я видатних виконавців, які мали бійцівський характер, пишалися своїм клубом. Мова йде про Войнова, Лобановського, Сабо, Мунтяна, Бишовця, Хмельницького, Рудакова, Колотова, Блохіна, Буряка, Безсонова, Михайличенка, Дем’яненка, Бєланова, Шевченка та багатьох інших. Тому вболівальники стурбовані. Адже сьогодні, на жаль, ми втрачаємо динамівську фірмову марку. Футбол, який демонструє нинішній склад титулованого колективу, не задовольняє його прихильників.
Стабільністю не можуть похвалитися всі без винятку ланки команди. Якісь знервовані обидва воротарі. Постійні проблеми в центрі захисту. Півоборонці не здатні зробити більше, ніж дві-три передачі. Важко повірити в те, що до поєдинку з турками відновить форму Валентин Белькевич. Усе в нього, образно кажучи, з рук валиться. А тренери вперто надають йому місце у складі, ігноруючи інших футболістів. Зокрема, Чернатові чомусь не довіряють. А пригадаймо, як він упевнено почувався і натхненно та корисно діяв, коли заміняв на позиції розігруючого травмованого Белькевича.
«Локомотив» спочатку ніби й віддав ініціативу киянам. Однак упевнено контролював ситуацію, діяв просто і надійно. Коли треба було, додавав у швидкості. Одне слово, здобув легку, красиву і заслужену перемогу.
Утім, це — лише суб’єктивні думки після перегляду телетрансляції з Іспанії. Звичайно, не варто нагнітати обстановку. Саме тепер навколо нашого єдиного представника на євроарені треба створити атмосферу доброзичливості, підтримати команду. Особливо істотною допомогою стануть заповнені вщерть трибуни НСК «Олімпійський» 12 грудня. Нагадаємо, що початок зустрічі «Динамо» — «Бешикташ» о 20.00. Та й самі футболісти, повторюю, не повинні забувати, в якому клубі вони грають.
У матчі проти «Локомотива» динамівці виступали в такому складі: Шовковський (Рева, 46), Хацкевич (Рінкон, 56), Белькевич, Пеєв, Гусін (Лисицький, 72), Шацьких (Мелащенко, 58), Гіоане, Боднар (Саблич, 76), Несмачний (Каддурі, 66), Гавранчич (Радченко, 51), Леко.
...Тим часом «Бешикташ» часу не гаяв. У виїзному матчі чемпіонату Туреччини у ще більшому стамбульському «пеклі» — на стадіоні «Алі Самі Йєн» — він перервав переможну серію «Галатасарая», котрий до 8 грудня в чемпіонаті країни вдома виграв 25 матчів поспіль. «Чорні орли» взяли гору над «Галатасараєм» — 1:0. На 77-й хвилині відзначився Ібрагім Узульмес.
«Бешикташ» грав у такому складі: Кордоба, А. Ерен, Роналдо, Загу, Каан, Амарал (Тюмер, 59), Ясин, Їлдирим, Ібрагім Узульмес, Панку (Байрам, 90), Мансіз (Нума, 70).
Гандбол
З порожніми «кишенями»
У Данії триває чемпіонат Європи серед жінок. Гандболістки України стартового дня поступилися господаркам — 23:27. У нашій підгрупі команда Франції переграла суперниць з Нідерландів — 25:24. Результати наступних турів першого етапу: Україна—Нідерланди. 28:26. Данія—Франція. 20:17. Україна—Франція. 21:24. Данія—Нідерланди. 27:23. До наступного етапу наші гандболістки вийшли. Але, як кажуть, з порожніми кишенями, без очок. Зате данські спортовки в активі мають 4 очки, французькі — 2.
Добірку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.