...Два століття тому два німецькі сусідні князівства будували кожне свою імперію. В одному — Ангальті-Дессау — це був чудовий садовий комплекс з ландшафтним парком-садом площею 250 гектарів. І досі він залишається найбільшим та найвизначнішим культурним ландшафтом Европейського континенту. Інше князівство — Пруссія — протягом кількох століть вибудовувало власну імперію: мілітаристську — з вимуштруваним військом, готовим до війни.

Ім’я князя, який створив імперію саду, що квітне й досі, — Франца фон Ангальт-Дессау пам’ятають вдячні нащадки. А де тепер імперія військова? І хто, крім знавців історії, без зусиль згадає її творців?
Отакий філософський екскурс у минуле здійснив на відкритті в Київському музеї російського мистецтва виставки «Друзям природи й мистецтва» Надзвичайний та Повноважний Посол Німеччини в Україні Дітмар Штюдеманн, порівнявши садовий комплекс «Дессау-Вьорліц» з уманською «Софіївкою» і побажавши урядам усіх країн спрямовувати більше коштів на збереження і відновлення природи й мистецтва.
Кияни та гості міста можуть ознайомитися з експозицією завдяки спільним зусиллям німецького Інституту зв’язків з закордоном (ІFA), Фонду сприяння розвитку культури «Дессау-Вьорліц» і Німецького культурного центру Гете-інститут у Києві. Керівник фонду «Дессау-Вьорліц» Томас Вайсс, який опікується двома гектарами садового комплексу, розповів про те, як у час комерціалізації суспільства все-таки вдається зберігати цю унікальну пам’ятку природи, що втілює єдність архітектури, садового та образотворчого мистецтва і перебуває під захистом ЮНЕСКО.
Незважаючи на те, що князь Франц фон Ангальт-Дессау створив садовий комплекс два століття тому, але він показав нам, сучасним людям, як треба любити і берегти природу. Адже за емоційним поєднанням ландшафту й архітектури його сад є своєрідною енциклопедією культурного життя Німеччини. «Полистати» її можна, побувавши на цій незвичайній виставці. В кількох залах експонуються погруддя й рельєфні портрети, пластика, мідні гравюри, книги, моделі будівель та мостів, копії пам’ятників, а також карти й чорно-білі фотографії, з яких відвідувачі дізнаються про історію та значення садового комплексу Дессау-Вьорліц, який зберігся до наших днів. Крім ілюстрацій та описів усіх експонатів, каталог виставки містить інформацію щодо реформаторської діяльності князя Франца фон Ангальт-Дессау.
Виставка «Друзям природи й мистецтва» почала мандри світом 1999 року і до весни 2004 року буде представлена в багатьох країнах в рамках зарубіжної культурної політики Німеччини.