В Україні з офіційним візитом перебуває Голова Міллі Меджлісу (парламенту) Азербайджанської Республіки Муртуз Алескеров. У неділю в аеропорту Бориспіль він наголосив, що прибув до Києва на запрошення Голови Верховної Ради України Володимира Литвина, і заявив: «Я високо оцінюю майбутні зустрічі, бо між Азербайджаном та Україною існують дружні відносини в ранзі стратегічного партнерства». Вчора вранці відбулися офіційні переговори глав парламентів двох країн.
Український парламент надає особливого значення розвиткові контактів і співробітництва з Міллі Меджлісом. Про це заявив на зустрічі з Муртузом Алескеровим Голова Верховної Ради Володимир Литвин. «Наявна угода про співробітництво між парламентами —документ, націлений на перспективу, покликаний забезпечити якісне наповнення співробітництва, наповнити динамізмом відносини», — підкреслив Голова ВР, додавши, що «нам є де разом працювати і над чим». Після зустрічі керівники парламентів України та Азербайджану відповіли на запитання журналістів.
Мета — зв’язки
Мета візиту глави Міллі Меджлісу — поглиблення парламентських зв’язків. Як повідомив журналістам Володимир Литвин, сторони домовилися підписати документ про посилення нашого міжпарламентського співробітництва. В ньому, зокрема, буде акцентовано увагу на необхідності прискорити створення Парламентської асамблеї ГУУАМ (організація, до якої входять Грузія, Узбекистан, Україна, Азербайджан і Молдова) і провести її у Києві навесні наступного року. На думку Муртуза Алескерова, «ГУУАМ — нова організація, яка має можливості розвиватися далі», а в рамках ПА ГУУАМ він бачить змогу підписати угоди з гармонізації та інтенсифікації наших міжпарламентських зв’язків. Крім того, глава азербайджанського парламенту запропонував, щоб місцем знаходження ПА ГУУАМ був Київ, а самі зустрічі в рамках асамблеї проходили в різних столицях.
Коаліційність і професіоналізм
Володимир Литвин також відповів на запитання журналістів, які стосувалися внутрішньої політики. Зокрема, він заявив, що вважає нинішній уряд «суто коаліційним, бо його сформовано на пропозиції фракцій і груп». Глава ВР висловив побажання, щоб коаліційність уряду поєднувалася з його професіоналізмом. Тестом на це стане прийняття бюджету, адже уряду й парламенту належить узгодити позиції, щоб 12 грудня розглянути і прийняти бюджет.
«Я не займаюся перерозподілом комітетів»
Про це заявив ЗМІ Володимир Литвин, додавши, що для нього головним є конструктивна робота парламенту, щоб діяльність ВР не було заблоковано. «Мені це болить, і про це я кажу, а все інше — то справа комітетів, груп і фракцій», — підкреслив він.
Відповідаючи на запитання про те, чи створено комісію із внесення змін до Конституції, глава українського парламенту заявив, що не створено, бо деякі фракції не подали своїх пропозицій. Інші ж фракції, котрі їх спочатку представили, згодом відкликали свої пропозиції.