Прорахунки
Хмельниччина нинішнього року продала зернових на 40 відсотків більше, ніж торік. Водночас коштів отримала майже на 70 мільйонів менше минулорічного. Цю ситуацію заступник голови облдержадміністрації з питань АПК Антон Бугерко пояснив неоперативністю дій Кабміну та відсутністю прогнозної аналітики в уряді.
З другого боку, за умови різкого зменшення вартості зерна парадоксальним є те, що в області залишилися стабільно високі ціни на хліб. Порівняно з цінами київськими, стверджували журналісти, хмельницький буханець дорожчий на 30 відсотків. Чому так, пан Бугерко не зміг пояснити, мовляв, переробну галузь веде в адміністрації інший заступник.
До речі, Хмельниччина оригінальна не тільки ціновою політикою. Це чи не єдина область, де переробну галузь веде один заступник, а сільське господарство — інший. От і виходить: ліва рука не знає, що чинить права. А правій байдуже, що переробні підприємства обсіли посередники і тепер за тонну буряків дають пакет цукру. Або ж зерно забирають майже задарма. І за таку розхристану координацію товаровиробника з переробником електорат розраховується своїми мозолями та подертими штанами. Але завтра непереливки буде й нам — на наступний рік озимими засіяно лише 43 відсотки прогнозованих площ. Тож час сушити сухарі?..
Хмельницька область.