Земельна реформа

Чимало кримськотатарських сімей, маючи земельні паї, виїхали з Криму і живуть за кордоном. Поширюється внутрішня міграція, коли люди, отримавши наділи в своєму районі, прагнуть про всяк випадок прихопити пару соток і в кількох інших, при цьому обробляти свої угіддя не поспішають. Чимало серед власників землі й «мертвих душ». Усе це збільшує плутанину в обліку земель — було зазначено на розширеному засіданні колегії Держкомзему в Ялті.
Голова кримського Рескому земельних ресурсів Євген Жагорніков повідомив, що цифру — 80 відсотків безземельних татар — треба перевірити. Бо під будівництво житла ділянки отримали всі кримські татари. Але майже 700 із цих гектарів пустують і досі.
Найближчим часом належить чітко виявити і перерозподілити безгоспні землі, причому так, щоб не зігнати з них тих, хто їх не обробляє тимчасово з поважних причин.
Стає дедалі болючішим земельне питання на Південнобережжі, де селищні ради, яким довірено вирішувати, кому і як виділяти жадане для багатьох морське узбережжя, надто часто роблять це не на користь місцевому бюджету й населенню. Навіть Ялта через відсутність чітких кордонів і наявність численних пільговиків щороку замість належних 70 мільйонів гривень одержує ледь десяту частину.
Крим.