Майже всі так звані харківські сепаратисти відучора перебувають у місцях «не столь отдаленных». Харківська обласна прокуратура офіційно підтвердила арешт 62 людей.
«Усім 65 затриманим у Харківській облдержадміністрації під час спецоперації 8 квітня Київським районним судом 
м. Харкова обрано запобіжні заходи», — йдеться в повідомленні. В.о. начальника управління прокуратури області. Олександр Шевченко роз’яснив, що 62 затриманим обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. 60 із них судом визначено суми застав від 97 до 180 тисяч гривень. Двом підозрюваним — без застави. Ще трьом — цілодобовий домашній арешт. Суд підтримав усі клопотання прокуратури. Термін дії заходів — 60 діб.
Варто підкреслити, що 9 квітня всім затриманим було вручено письмові підозри у здійсненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 294 Кримінального кодексу України — масові заворушення. Саме за цією статтею веде розслідування слідче управління ГУ МВС України в Харківській області. У карному виробництві призначено групу процесуальних керівників із 30 прокурорів. Нині тривають оперативні і слідчі дії, проводяться допити, вивчаються відеоматеріали. Хід розслідування перебуває на особливому контролі керівництва прокуратури області.
Позиція суду базується на тому висновку, що застосування більш м’яких запобіжних заходів неможливе, оскільки злочин скоєно з використанням насильства.
За даними міліції, слідчі встановили особи всіх підозрюваних. Більшість із них — жителі Харкова й області, є й приїжджі із Запоріжжя та Донбасу.
Факт
Серед затриманих, за повідомленнями правоохоронців, 14 раніше засуджених за здійснення грабежів, крадіжок і розбоїв.
Водночас час Харківський окружний адміністративний суд заборонив проведення в місті проросійських акцій, задовольнивши позов Харківської міської ради до організаторів мітингів про заборону проведення масових акцій, аргументуючи складністю забезпечення громадського порядку під час їх проведення. Рішення стосується центральних площ і вулиць міста, територій біля державних і місцевих установ влади, біля виходів із станцій метрополітену та інших місць, вулиць, скверів і площ, будинків і установ на території міста Харкова. Але у відповідь активісти заявили, що все одно налаштовані проводити мітинги.
Однак не так усе однозначно у цьому навколополітичному протистоянні. Напередодні пройшов мітинг громадських рухів, під час якого один із правоохоронців, підполковник міліції Андрій Чуйков, привселюдно зняв із себе кітель і заявив, що відмовляється служити в міліції доти, поки в країні не буде відновлено конституційний лад. За його словами, він брав участь у так званій антитерористичній операції з визволення Харківської облдержадміністрації, після чого й вирішив подати у відставку. «Жодна людина з нашого підрозділу не порушила присяги. Ми чітко виконали своє завдання, і жоден харків’янин від наших рук не постраждав. Мене не звільняють — я сам звільняюся. Я не хочу служити в міліції, яка своїми діями протиставляє себе мешканцям Харкова».
А вчора в середині дня на екстрену службу міліції знову надійшло повідомлення про замінування будинку Харківської облдержадміністрації. Проводилася евакуація співробітників. Близько 13.00 було також евакуйовано працівників СК «Металіст» у зв’язку з повідомленням про замінування.