Столичне ЗАТ «Каштан», що спеціалізується на пошитті чоловічих сорочок та жіночих блуз, успішно пройшло чимале випробування — інспекцію урядової делегації Ірландії на «соціальний чинник». Така перевірка викликана тим, що «Каштан» через свого партнера виконує держзамовлення уряду Ірландії.
Власне, вироби київських швейників уже відомі ірландцям: британський партнер «Каштана» — фірма «Sable outerwear» більше року тому виграла тендер на виконання держзамовлень упродовж п’яти років. Отже, ірландські вояки, митники та поштарі не на словах знайомі з українськими сорочками. Варто зазначити, що згідно із законодавством Ірландії всі підприємства, які виконують замовлення уряду цієї країни, мають пройти перевірку на так звану соціальну складову — щоб уникнути зловживань підрядників. Зокрема, перевіряють, у який спосіб дотримуються екологічної безпеки та безпеки праці, на якому рівні середня заробітна плата, тощо. До екології на «Каштані» — жодної претензії, середня зарплата — вдвічі вища за середню по галузі (520 гривень).
За словами комерційного директора ЗАТ «Каштан» Олександра Мартинчука, оцінка міжнародних експертів ще раз підвердила високі стандарти соціальної політики, яку проводять на підприємстві. Ірландці були вражені, що, окрім «обов’язкового набору», тут реалізують ще комлекс додаткових програм для працівників, у тому числі з медичного та соціального обслуговування. Впадають в око такі важливі дрібниці, як-от: щоденний повноцінний обід з трьох страв усього лише за гривню двадцять, власний медпункт з безкоштовними ліками та послуги лікарів. Усе це, як і низка інших послуг, безперечно, стимулює високу продуктивність праці, впливає на виробничі показники.
Вони говорять самі за себе: ЗАТ «Каштан» щомісяця випускає близько 80 тисяч виробів. До того ж лише одна четверта з них іде на внутрішній ринок. Решта, під марками відомих європейських фірм, — на світовий. Думають у ЗАТ і про нарощування темпів виробництва. Так, за останні два роки в модернізацію устаткування та обладнання вклали понад 2 мільйони гривень власних коштів. Як вдало працюють на підприємстві, відчуває і держбюджет, до якого лише протягом трьох останніх років перераховується близько З мільйонів гривень щороку.
Перевіряльники вкотре переконалися в якості продукції «Каштана». Так, Джон Муртанг, представник компанії «Sable outerwear», зауважив, що «продукція підприємства повністю відповідає європейським стандартам якості — класичні чоловічі сорочки українського виробника не поступаються на ринку сорочкам іноземного виробництва». Він також зазначив, що якість є основним важелем, що допомагає в Ірландії у конкурентній боротьбі із контрабандною продукцією. Як то кажуть: знай наших!