Вечірнє засідання 27 листопада
Як наголосив заступник Голови Верховної Ради Олександр Зінченко, парламентські слухання «Нове покоління незалежної України» проводяться відповідно до Декларації про загальні засади державної молодіжної політики. Слухання відбулися незадовго до десятирічного ювілею декларації, яку Верховна Рада України ухвалила у грудні 1992 року.
Проте сьогодні проблем у молодих не поменшало, навпаки — деякі з них загострилися. Це стосується і працевлаштування молодих людей (майже третина безробітних — юнаки й дівчата віком до 30 років), і здобуття вищої освіти, отримання житла тощо. Усе це призводить до зростання серед молоді злочинності, зменшення народжуваності, «втечі» за кордон талановитих випускників престижних вузів. На цьому наголосила у співдоповіді голова Комітету Верховної Ради з питань молодіжної політики, фізичної культури і спорту Катерина Самойлик. Щоправда, найвищий законодавчий орган створив потужне правове поле для захисту прав і свобод юного покоління. Лишилося наповнити задуми конкретним змістом.
Це й реалізує виконавча гілка влади. 26 листопада було презентовано щорічну доповідь Президента України «Нове покоління незалежної України». Уже є перші здобутки. Зросла кількість молодих депутатів у представницьких органах влади всіх рівнів, а серед державних службовців прошарок молоді сягнув 25 відсотків, підкреслила у співдоповіді голова Державного комітету у справах сім’ї та молоді Валентина Довженко. За її словами, дві третини юнаків і дівчат пишаються тим, що вони народилися і живуть в Україні. З другого боку, в нашій країні молодих людей побільшало і в абсолютному обчисленні, і в загальній кількості жителів. Отож за останні роки зросла мережа спеціалізованих формувань для проведення соціальної роботи з молоддю. Нині завершується підготовка національної програми підтримки молоді на 2003—2008 роки.
Зрозуміло, лише молодь може оцінити зусилля держави із захисту її інтересів. І тут варто зауважити: думки промовців, залежно від ідеологічних уподобань, були діаметрально протилежні. Тому хотілося б насамперед відзначити виступи народних депутатів Володимира Рябіки (фракція СДПУ(о), В’ячеслава Кириленка (фракція «Наша Україна»), Павла Матвієнка (фракція «Європейський вибір») та деяких інших, які намагалися перевести розмову в конструктивне русло і визначити пріоритетні напрями державної молодіжної політики. На їхню думку, розпорошеність зусиль органів влади різних рівнів призводить до нераціонального витрачання коштів, заважає створенню стрункої системи взаємодії органів влади і молодіжних організацій.
Підбиваючи підсумки, віце-прем’єр-міністр Дмитро Табачник запевнив учасників парламентських слухань, що молодіжні проблеми і шляхи їх розв’язання будуть у центрі діяльності уряду. Він пообіцяв, що для розв’язання проблем, окрім бюджетних фінансів, залучатимуть кошти міжнародних організацій.
А заступник Голови Верховної Ради Олександр Зінченко звернув увагу на те, що програма підтримки молоді має бути комплексна, науково обгрунтована і фінансово та матеріально підкріплена. Він також підтримав думку учасників слухань про оптимізацію структури управління, а також створення при Верховній Раді консультативно-дорадчого органу з проблем молодіжної політики.