Нещодавно в Житомирі відбувся науково-практичний семінар на тему «Практика виконання законів України «Про місцеві державні адміністрації» та «Про місцеве самоврядування в Україні». Організаторами семінару стали Товариство науковців зі сприяння муніципальній реформі та Житомирська обласна рада. Семінар проведено в рамках програми «Демократизація та реформування місцевого самоврядування й державного управління», яка здійснюється за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

На семінарі виступили народні депутати України, депутатів і працівників місцевих рад та їх виконавчих органів, представників місцевих державних адміністрацій, Фонду сприяння місцевому самоврядуванню України, асоціацій органів місцевого самоврядування, муніципальної громадськості та засобів масової інформації.

Актуальність теми семінару зумовлена потребами становлення та розвитку місцевої демократії, вдосконалення організації та функціонування системи місцевого самоврядування, підвищення ефективності здійснення завдань та функцій місцевого самоврядування, поліпшення якості послуг, що надаються населенню в системі місцевого самоврядування.

Серед обговорюваних на семінарі особливо актуальними були питання визначення статусу територіальної громади та місцевих державних адміністрацій, компетенції, системи та гарантії місцевого самоврядування, порядку формування представницьких органів місцевого самоврядування, проблеми удосконалення законодавства про місцеве самоврядування та місцеве управління.

Обговорення на семінарі зазначених питань дало змогу дійти згоди в переліку питань, які потребують відмінного від чинного регулювання у законодавстві, форм залучення працівників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та муніципальної громадськості до процедури вдосконалення законодавства про місцеве самоврядування та місцеве управління.

Зокрема, як зазначив у доповіді один з учасників семінару — голова департаменту законодавчих ініціатив Асоціації міст України Віктор Кравченко, нагальність законодавчого розв’язання зазначених питань зумовила різку активізацію законопроектної діяльності в галузі муніципального права. Так, сьогодні на різних етапах законотворчого та законодавчого процесу перебувають одночасно кілька законопроектів. Особливі надії при цьому покладаються на Закон «Про місцеве самоврядування в Україні» (нова редакція), який пройшов уже перше читання у Верховній Раді України і, на думку деяких політиків, має вирішити основні проблеми законодавчого забезпечення розвитку місцевого самоврядування. Водночас доповідач наголосив, що слід дуже ретельно продумати предмет та ідеологію закону з тим, щоб його прийняття не призвело до виникнення правових колізій. І тут важливо не допустити надмірного розширення предмета закону, перетворення його на своєрідний муніципальний кодекс.

Значну увагу на семінарі було приділено обговоренню проблем юридичного навчання депутатів місцевих рад, сільських, селищних та міських голів, підвищенню рівня їх правової культури. Відзначено, зокрема, у цьому позитивний досвід Житомирської обласної ради.