Вечірнє засідання 10 квітня

Повернувшись на вечірньому засіданні до розгляду проекту закону про внесення змін до Податкового кодексу України, котрий, зокрема, передбачає зниження ПДВ на імпорт ліків, Верховна Рада ухвалила його в цілому. Хоч і не з першої спроби, та за цей документ все-таки проголосували 239 народних депутатів.
Як зазначив голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Віталій Хомутиннік, виникла законодавча колізія, коли ліки, які імпортуються до України, оподатковуються ПДВ за ставкою 20 відсотків, а ті, що виробляються в Україні — 7 відсотків. Тож цими змінами уточнюється, що оподаткування ПДВ операцій із ввезення на митну територію України та постачання на митній території України лікарських засобів і виробів медичного призначення здійснюється за ставкою 7 відсотків.
Проте під час дискусії довкола цього законопроекту найменше йшлося про зменшення ПДВ на імпорт ліків. За словами В. Хомутинніка, ще одна законодавча колізія стосується оподаткування депозитів та дивідендів. Виникли суперечки й стосовно оподаткування ПДВ імпорту газу, акцизів на автомобілі тощо.
Під час обговорення із закликом «не завуальовувати все питанням ліків» звернувся Валерій Пацкан. «Якщо не буде знято акциз на транспорт, фракція «УДАР» голосувати не буде», — заявив він та додав, що фракція не погоджується з тим, що в одному законопроекті, який стосується ліків, заховано декілька інших питань, які «лобіюються певними групами в залі».
Зрештою, коли чимало народних депутатів зібралися біля присутнього в сесійній залі прем’єра Арсенія Яценюка та між ними розпочалася бурхлива дискусія, глава парламенту навіть був змушений закликати парламентаріїв сісти на робочі місця.
«Ніхто не хоче платити податки, я їх переконую», — сказав у зв’язку з цим А. Яценюк та на пропозицію головуючого перейшов до роз’яснень усім парламентаріям. Він одразу повідомив, що уряд погоджується врахувати пропозицію фракції «УДАР» про вилучення із законопроекту підвищення акцизу на автомобілі, зроблено поступки стосовно оподаткування імпорту газу іншими, окрім «Нафтогазу», компаніями та ін. Зрештою, цей законопроект було ухвалено в цілому.
Одразу було ухвалено в цілому й законопроект про внесення змін до Митного кодексу України (щодо удосконалення окремих положень).
Після декількох невдалих спроб до порядку денного було включено два законопроекти (реєстр. №№4644 і 4644-д) про внесення змін до деяких законів України (щодо удосконалення розрахунків за енергоносії) та ухвалено останній в цілому.
Коментуючи небажання більшості народних депутатів голосувати за включення цих законопроектів до порядку денного, прем’єр звинуватив їх у небажанні сприяти наведенню ладу з платежами за енергоносії. «У нас рівень платежів сьогодні в кращому випадку становить 70 відсотків. Платежі заходять до облгазів, а потім звідти чудовим чином пропадають. Люди розрахувалися за послугу, люди розрахувалися за тепло, але кошти до компанії, яка генерує це тепло, або кошти до компанії, яка продає цей газ, не надходять», — сказав він та звинуватив тих депутатів, які не голосують, що «вони зацікавлені в тому, щоби люди платили за послуги, а ті, хто генерують ці послуги, коштів не отримували і борги далі нарощувались».
А оскільки на більшість народних депутатів ці аргументи не подіяли і за включення законопроектів до порядку денного було віддано тільки 219 голосів, то А. Яценюк вдався до останнього доводу: «Я офіційно повідомляю всіх — якщо закон не приймається, то рішення Ради директорів Міжнародного валютного фонду про виділення кредиту прийнято не буде». Після цієї заяви голосування вже було результативним.
Подякувавши народним депутатам, А. Яценюк пообіцяв наступного тижня прийти до Верховної Ради з пакетом законопроектів щодо запровадження безвізового режиму з ЄС.
Утім, один із таких законопроектів — про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України (реєстр. №4556) — народні депутати розглянули ще в четвер.
За словами першого заступника міністра юстиції Інни Ємельянової, для виконання Плану дій з лібералізації візового режиму Україні залишилося ухвалити кілька законопроектів, один з яких стосується подальшого удосконалення законодавства у сфері боротьби з корупцією. Цим документом, зокрема, встановлюються жорсткіші покарання за корупційні правопорушення як щодо фізичних, так і щодо юридичних осіб, криміналізується підкуп у приватному секторі, запроваджується зовнішній контроль за деклараціями публічних осіб та встановлюється відповідальність за подання недостовірних відомостей про доходи та витрати, посилюються гарантії захисту осіб, які повідомляють про корупційні правопорушення.